AUSTRIJA SE ZAUZIMA ZA BUDUĆE KANDIDATE ZA ČLANSTVO U EU

Austrijska ministrica vanjskih poslova Benita FerreroWaldner u nedjelju se ponovo zauzela za ´politiku otvorenih vrata´ Europske unije i primanje novih kandidata i nakon predviđenog proširenja na 10 novih članica 2004. godine.L

´Proširenje Europske unije za Austriju je od velikoga značenja. Austrija se zauzima za proširenje za sadašnje kandidate koji su u procesu pregovora s Unijom, ali i za buduće koji će to uskoro postati´, rekla je Ferrero-Waldner u emisiji Austrijske televizije ´Novinarski sat´.

Kao kandidati za idući krug proširenja EU godine 2007. redovito se spominju Rumunjska i Bugarska, a predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox njima je u subotu pridružio i Hrvatsku, u izjavi za portugalski tjednik Expresso. Cox je prvi visoki europski dužnosnik koji je u krug kandidata za 2007. uvrstio i Hrvatsku, koja je članstvo u Uniji službeno zatražila prije petnaestak dana.

Odgovarajući na pitanja o iračkoj krizi, ministrica Ferrero-Waldner izrazila je zabrinutost zbog mogućeg rata u Iraku, kazavši kako se ´sve mora poduzeti i dati priliku miru, a rat može biti samo posljednje sredstvo ako se Sadam Husein ne razoruža´.

Pozdravila je odluku Arapske lige da arapsko izaslanstvo na čelu s glavnim tajnikom Lige, Amrom Musom otputuje početkom idućeg tjedna u Bagdan i razgovara sa Sadamom Huseinom, kako bi on prihvatio potpuno razoružanje, prema Rezoluciji Vijeća sigurnosti 1441.

Austrija podupire odluke Vijeća sigurnosti i neće dopustiti prelete iznad austrijskog teritorija, ako moguću vojnu akciju ne odobri Vijeće sigurnosti, rekla je šefica austrijske diplomacije. Zaključila je kako bi bilo nužno da Europa postigne jedinstveni stav glede iračke krize i na razini EU i u Vijeću sigurnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara