AUSTRIJA: TEŽAK PORAZ NARODNJAKA NA POKRAJINSKIM IZBORIMA

Neočekivana pobjeda Joerga Haidera i njegove Slobodarske stranke u Koruškoj te težak poraz Narodne stranke (OeVP) kancelara Wolfganga Schuessela u Koruškoj i Salzburgu glavna su obilježja nedjeljnih izbora u tim dvjema austrijskim saveznim pokrajinama.

U Koruškoj je Slobodarska stranka (FPOe), iako je u anketama prije nekoliko mjeseci dobivala samo 10 posto glasova, osvojila 42.5 posto potpore birača, što je rezultat otprilike na istoj razini kao na prošlim izborima. Socijaldemokrati (SPOe) su dobili pet posto više, odnosno 38.4 posto glasova. Narodnjacima je pripalo svega 11.6 posto, što je čak devet posto manje nego na prošlim izborima. Zeleni su osvojili 6.7 posto glasova.

Još je teži poraz, iako ne brojčano, OeVP doživjela u pokrajini Salzburg. Naime, tamo su prvi puta nakon Drugog svjetskog rata narodnjaci izgubili status najjače stranke. Glatko su pobijedili socijaldemokrati s 45.3 posto, narodnjaci su osvojili 38, FPOe 8.7, a Stranka zelenih 8 posto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičari smatraju da bi izbori u Koruškoj i Salzburgu mogli biti dobar pokazatelj za opće izbore koji bi se trebali održati za 16 mjeseci.

(Hina) xdj ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara