Austrija u novogodišnjoj noći u mislima s Austrijancima stradalim u tsunamiju

SILVESTROVO u Austriji proteklo je u mislima na 782 austrijska državljana koji su u trenutku jakoga potresa i tsunamija prije šest dana boravili u Tajlandu i Šri Lanki, a čija je sudbina i dalje nepoznata.

Novu 2005. u Beču je u ritmu valcera "Na lijepom plavom Dunavu" na otvorenom dočekalo oko 620.000 Austrijanaca i gostiju iz inozemstva.

Novogodišnja noć protekla je uglavnom mirno, s mnogo manje vatrometa i petardi nego prošlih godna, objavila je bečka policija.

Umjesto velikoga vatrometa prikupljala su se novčana sredstva za žrtve tsunamija, objavila je Austrijska radio televizija. Šezdeset dobrovoljaca cijelu je noć na otvorenom prikupljalo dobrovoljne priloge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U akciji "Susjed u nevolji" u Austriji je prikupljeno 2,5 milijuna eura.

U Sankt Poeltenu u sklopu akcije pod nazivom "Svijeće umjesto vatrometa" trg ispred Gradske vijećnice bio je prekriven svijećama za žrtve stradale na jugoistoku Azije.

Pretpostavlja se da je u katastrofi u Tajlandu i Šri Lanki život izgubilo 130 Austrijanaca, objavilo je u petak austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova, a u drugim južnoazijskim zemljama možda je stradalo još 400 Austrijanaca s kojima nema kontakta.

Na Silvestrovo je austrijskim zrakoplovom AUA u Beč iz Šri Lanke i Malezije doputovalo 100 Austrijanaca i 73 turista iz drugih zapadnih zemalja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara