Austrijanci više troše na kockanje nego na obrazovanje

Tekst: S.C.H.
Foto: Ilustracija

PROSJEČNI Austrijanac će tijekom godine potrošiti više novca na razne oblike kockanja i klađenja nego na obrazovanje, rezultati su studije koju je u Beču objavila Agencija za regionalni konzalting.

Prema toj studiji, prosječna količina novca koju Austrijanci potroše na kocku i klađenje 2001. godine je iznosila 460 eura, da bi do 2009. porasla na čak 1.020 eura. U isto je vrijeme građanin Austrije 2001. godine trošio prosječno 440 eura na obrazovanje, a taj je iznos u idućih osam godina, do 2009., porastao tek na 660 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je pokazalo da je u proteklih devet godina trošak prosječnog kućanstva na kockanje porastao sa 1,4 posto (2001.) na 2,5 posto, koliko je iznosio prošle godine. Austrijanci najviše troše na online kockanje, sportsko klađenje i odlaske u kazina i na to su prošle godine potrošili više od 3,7 milijardi eura. Suprotno tome, klasično loto klađenje bilježi smanjenje popularnosti među građanima, a time i smanjenje prihoda.

Voditelj austrijske konzultantske tvrtke Michael Oberweger tumači da je oštar porast izdataka za klađenje i kocku jedan od indikatora koji pokazuje rast standarda u austrijskom društvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara