Austrijska Adria pred Arbitražnim sudom izgubila spor protiv Hrvatske

Tekst: S.C.H.
Fot: Ilustracija

AUSTRIJSKA tvrtka Adria Beteiligungs GmbH izgubila je pred Arbitražnim sudom spor protiv Republike Hrvatske, u kojem je od države tražila iznos od 80 milijuna eura na ime naknade štete, te je njezin zahtjev u cijelosti odbijen.

Kako je danas na svojim službenim stranicama objavilo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH), presudu je u lipnju ove godine donio Arbitražni sud utemeljen prema pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL), a tužba, u kojoj je Adria protiv Hrvatske podnijela niz neosnovanih i pretjeranih zahtjeva, potječe iz njenog spora s Hrvatskom lutrijom još iz ranih 90-ih godina.

Spor se odnosi na dva zajednička ulaganja u igre na sreću koja su nastala prije raspada bivše Jugoslavije. Tijekom Domovinskog rata zajednička ulaganja pretrpjela su značajan ekonomski pad. Poslovni odnos Hrvatske lutrije i Adrie pogoršan je kad je Adria pokušala od Hrvatske lutrije preuzeti upravljanje zajedničkim ulaganjima, što je dovelo do nemogućnosti upravljanja zajedničkim ulaganjima i, zajedno s drugim faktorima, dovelo do raskida ugovora od strane Hrvatske lutrije 1994. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Adria je 2002. dobila odštetu od 4,5 milijuna eura, ali je novom tužbom tražila još

Nakon raskida ugovora Adria je pokrenula protiv Hrvatske lutrije sudski postupak pred sudom u Hrvatskoj. U početku je Adria tražila ponovnu uspostavu zajedničkih ulaganja, a kasnije je preinačila tužbu na način da je zatražila naknadu štete. Nakon opsežnog raspravljanja Adrijine tužbe, u studenom 2002. godine hrvatski sud je naložio Hrvatskoj lutriji da plati Adriji naknadu štete u iznosu od 4,5 milijuna eura. Sud je utvrdio ovaj iznos kao ukupni iznos Adrijinog ulaganja u zajednička ulaganja, a Hrvatska lutrija je platila navedeni iznos u cijelosti. Adria je ustrajala pri tužbi protiv Hrvatske lutrije zbog izgubljene zarade, koja još uvijek nije riješena pred hrvatskim sudom.

Bez obzira na presudu hrvatskog suda u korist Adrije i bez obzira na iznos naknade koji je Adria primila na temelju presude iz studenog 2002., Adria je u lipnju 2007. godine podnijela novu tužbu protiv Hrvatske. Navodi Adrije su, između ostalog, da je Hrvatska tijekom Domovinskog rata izvlačila novac iz zajedničkog ulaganja i da su Adrijini problemi nastali zbog navodnog nastojanja Hrvatske "da se riješi austrijskog kapitala iz hrvatskog gospodarstva". Adria navodi da je Hrvatska pri tome povrijedila zakonske obveze prema Adriji kao stranom ulagatelju, a kao rezultat toga, prema Adrijinim zahtjevima, Hrvatska mora platiti naknadu u iznosu od 80 milijuna eura, kao i kamate i troškove.

Presuda je u cijelosti odbila Adrijinu tužbu protiv Hrvatske te potvrdila da je spor između Adrije i Hrvatske lutrije u potpunosti trgovačke naravi i da nema odgovornosti države. Prema tome, Republika Hrvatska nije povrijedila svoje obveze koje proizlaze iz međunarodnog prava. Sud je utvrdio da je Republika Hrvatska putem svojeg suda omogućila Adriji raspravljanje o njenom zahtjevu i naložila Hrvatskoj lutriji da plati Adriji znatan iznos naknade štete.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara