Austrijska književnica Jelinek dobila nagradu Heinrich Heine

AUSTRIJSKA spisateljica Elfriede Jelinek (56) primila je proteklog vikenda u Duesseldorfu njemačku nagradu Heinrich Heine, vrijednu 25.000 eura.

´Prozivanje i optuživanje mi je u krvi. Mislim da je to najsvetija stvar i u tome je Heine za mene uzor´, izjavila je austrijska dramatičarka u svojem govoru zahvale.

Nagrada Heinrich Heine dodjeljuje se od 1972. godine u čast njemačkog pjesnika (1797.-1856.), rođenog u Duesseldorfu.

Za vrijeme svečanosti u Duesseldorfu, Elfriede Jelinek se požalila na nemoć riječi protiv nasilja i političkog ekstremizma.

´Intelektualce koji su se oduprijeli opasnostima rastućeg desničarskog ekstremizma bez milosti se napadalo i vrijeđalo´, rekla je književnica, koja se već godinama suprotstavlja austrijskom vođi desničara Joergu Haideru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elfriede Jelinek obilježena je holokaustom, jer je njezin otac Židov jedva izbjegao smrt u nacističkom koncentracijskom logoru.

Austrijska dramatičarka primila je u svibnju kazališnu nagradu Berlina za svoja djela koja objedinjuju umjetnost i politiku, a u lipnju je proglašena dramskom spisateljicom godine za djelo ´Macht nichts´ (Nema veze) na 27. kazališnom festivalu u gradu Muelheim an der Ruhr. Jelinek se u austrijskoj književnoj tradiciji nalazi uz bok velikim polemičarima kao što su Karl Kraus i Thomas Bernhard.

Autorica je knjiga ´Die Liebhaberinnen´ (Ljubavnice, 1975.), ´Die Ausgesperrten´ (Isključene, 1980.) i ´Die Klavierspielerin´ (Pijanistica, 1983.), koju je Austrijanac Michael Haneke adaptirao za film 2001., nagrađen na festivalu u Cannesu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara