Austrijska policija 2002. uhvatila Petrača s lažnom putovnicom

AUSTRIJSKA policija je 2002. godine na graničnom prijelazu Spielfeld kod Petrača pronašla krivotvorenu putovnicu na njegovo ime i s njegovom fotografijom. Sumnja se da mu je tu putovnicu izradio Franjo Katavić koji je nedavno i sam priznao da je izradio putovnice za Petrača i Antu Gotovinu.

Kako piše Jutarnji list, nije posve jasno zašto je tada Petraču trebala "mostarska putovnica", ali se pretpostavlja da se s legalnom nije mogao koristiti jer je bila zabilježena u policijskom sustavu.

Vjesnik doznaje da je Petrač na austrijskom sudu tada bio osuđen zbog posjedovanja krivotvorenog dokumenta. Austrijska policija je o svemu obavijestila hrvatsku policiju koja je protiv njega podnijela kaznenu prijavu. Međutim, čini se da je ona tada odbačena, jer se osobi ne može dva puta suditi za isto djelo.

Zatražit će se i DNK vještačenje u svrhu pokušaja dokazivanja da slina kojom je folija na putovnici zalijepljena pripada Kataviću, neslužbeno doznaje Jutarnji list. Također će se pokušati ustanoviti je li putovnica napravljena uz pomoć aparata i materijala za krivotvorenje pronađenih u Katavićevom stanu.

Općinska državna odvjetnica u Zagrebu Vesna Abramović potvrdila je za Jutarnji list kako će Općinsko državno odvjetništvo predložiti svjedočenje Damira Lončarića, bivšeg ravnatelja Obavještajne agencije (OA).

On je navodno već prije godinu dana imao saznanja o lažnim putovnicama za Petrača i Gotovinu o čemu ga je, kao bivšeg šefa, obavijestio umirovljeni policajac Salih Fazlić. On je sve ponovio i u iskazu glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, a iskaz je dobio oznaku državne tajne koja je tek nedavno skinuta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara