AUSTRIJSKA TV O KORUPCIJI; U PONEDJELJAK UN U BEČU O TOJ TEMI

Korupcija je bolest od koje nije imuno ni jedno društvo, što je društvo razvijenije manje je ima, istaknuto je u nedjelju u televizijskoj emisiji ORFa "Europastudio" u kojoj su o korupciji u Europi razgovarali austrijski i međunarodni diplomati i novinari, među kojima i bivši urednik britanskog časopisa "The Ecconomist" i sadašnji savjetnik Europske banke za obnovu i razvoj u Londonu, Chris Cviić.

"Najmanja stopa korupcije u Europi je u Finskoj, i ona je danas gospodarski jedna od najrazvijenijih zemalja", rekao je Cviić, dodavši da što je korupcija u jednoj državi izraženija, više sputava razvitak gospodarstva. On je istaknuo kako su za ere Tuđmana doba u Hrvatskoj glede privatizacije i korupcije napravljene velike greške, ali je stanje sada drukčije i mnogo bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
O korupciji će se u ponedjeljak razgovarati u bečkom sjedištu UN-a, gdje 29. rujna počinje 7. zasjedanje Ad hoc odbora za pregovore o Konvenciji UN-a protiv korupcije. Rad na konvenciji treba biti završen do 1. listopada, a dovršen tekst bit će proslijeđen Općoj skupštini UN-a na usvajanje. Rasprava o toj konvenciji počela je na Općoj skupštini UN-a krajem 2000. nakon toga se pristupilo izradi Nacrta konvencije tako što su države dostavljale prijedloge, i dosad je te prijedloge dostavilo 26 država, među kojima i Reupblika Hrvatska. Na sjednicama Odbora sudjeluje 110 do 130 izaslanstava država članica UN-a, što svjedoči o velikoj zainteresiranosti međunarodne zajednice da se izradi međunarodno-pravni dokument za suzbijanje korupcije.

Izaslanstvo RH u Beču na tom zasjedanju vodit će predsjednik Akademije pravnih znanosti Republike Hrvatske Željko Horvatić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara