Austrijski analitičar: Psihološki rat odlučujući za ishod rata

PSIHOLOŠKI rat mogao bi biti odlučujući za ishod rata u Iraku, izjavio je u srijedu austrijski vojni analitičar pukovnik Walter Feichtinger

"Prikazivanje američkih zarobljenika u iračkim medijima prvi je znak psihološkog rata", rekao je na konferenciji za novinare Feichtinger, glasnogovornik Nacionalne vojne akademije.

Irački predsjednik Sadam Husein nastoji američku javnost okrenuti protiv rata. Odlučujući čimbenik u ovom trenutku je borba za naklonost javnosti, dodao je Feichtinger.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strateški koncept SAD-a bila je munjevita pobjeda, uz male civilne žrtve. No, u konvencionalnom ratu neobično je da je briga za stanovništvo glavna preokupacija napadača, a ne branitelja, kaže Feichtinger.

Činjenica da rat u Iraku nije koalicijski rat, kao onaj na Kosovu 1999. godine, omogućuje saveznicima (SAD i Velika Britanija, potpomognuti australskim i poljskim snagama) veći manevarski prostor i slobodu vojnog odlučivanja. Rat na Kosovu, pak, ograničavali su napori za političkim rješenjem sukoba, istaknuo je Feichtinger.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara