Austrijski socijaldemokrati i narodnjaci dogovorili veliku koaliciju

TRI MJESECA nakon izbora koje je demokršćanska Narodna stranka premijera Wolfanga Schüsela tijesno izgubila od oporbenih socijaldemokrata, te dvije stranke su uspjele dogovoriti tzv. veliku koaliciju.

Prema dogovoru će socijaldemokratskom vođi Alfredu Gusenbaueru pripasti mjesto kancelara, dok će austrijska vlada biti podijeljena po načelu "pola-pola".

Socijaldemokrati tako uz kanclelarsko mjesto dobijaju ministarske resore obrane, obrazovanja, pravosuđa, infrastrukture i socijalnih službi.

Narodnjaci će, pak, imati mjesto vicekancelara, kao i resore financija, vanjskih poslova, unutarnjih poslova, ekonomije, zdravstva, poljoprivrede i znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narodnjaci su dosada šest godina vladali Austrijom u koaliciji s desničarskom Slobodarskom strankom. Međutim, ni tzv. velike koalicije s socijaldemokratima nisu bile rijetkost otkako je nakon drugog svjetskog rata u Austriji obnovljena demokracija.

U susjednoj Njemačkoj se također na vlasti nalazi velika koalicija socijaldemokrata i demokršćana Angele Merkel, a slično rješenje se spominje i kao mogući epilog jesenskih izbora u Hrvatskoj.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara