Austrijski sudac o slučaju Ašner: Austrija nije Guantanamo

BURA koje se podigla oko slučaja Ašner ne jenjava. Nakon što je britanski list "The Sun" u ponedjeljak objavio fotografije 95-godišnjeg Ašnera koji sa suprugom Edeltraut šeta ulicama Klagenfurta, javio se Centar Simon Wiesenthal koji je Austriju i njeno pravosuđe prozvao zbog pružanja utočišta nacističkim ratnim zločincima.

Na optužbe da štite optuženike za ratne zločine počinjene pod nacističkim režimom, danas je reagirao dopredsjednik Udruge austrijskih sudaca i sudac na Zemaljskom sudu u Klagenfurtu Manfred Herrnhofer koji je austrijskoj novinskoj agenciji APA rekao da sud u Klagenfurtu "oštro odbacuje optužbe da štiti navodne ratne zločince".

Herrnhofer je također rekao da je protiv Ašnera još 2004. pokrenut pravosudni postupak zbog sumnje da je suodgovoran za genocid, a godinu dana kasnije Hrvatska je od Austrije zatražila njegovo izručenje.

"Austrija nije Guantanamo"

Austrijski sudac rekao je da se postupak protiv Ašnera mogao voditi još prije nekoliko desetljeća te dodao da su mnogi arhivi s ratnim spisima otvoreni istom u kasnim 90-im godinama.

"Austrija je pravna država, a ne Guantanamo. Ne odbacujemo svoja načela zbog političkih kalkulacija", poručio je Herrnhofer kritičarima austrijskog pravosuđa.

Komentirajući napise iz "The Suna" u kojem je navedeno da Ašner želi dati iskaz u Hrvatskoj, Herrnhofer je poručio da je Ašner u svakom trenutku slobodan to učiniti, te mu "nitko ne brani da sjedne u vlak i otputuje u Hrvatsku". Osvrnuo se i na zaključke sudskih vještaka koji su u tri navrata zaključili, a sud potvrdio, da je Ašner nesposoban za praćenje sudskog postupka. Posljednje vještačenje u travnju ove godine proveo je sudski psihijatar Reinhard Haller koji je potvrdio ranije zaključke dvojice svojih kolega.

Herrnhofer je pri tome istaknuo da niti jedan od vještaka nije s područja Koruške u kojoj se Klagenfurt nalazi, čime je isključena bilo kakva mogućnost povezanosti između vještaka i Ašnera.

Psihijatar s "desne scene"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrijski list Der Standard danas je objavio informaciju da je Ašnera prije mjesec dana pregledao psihijatar iz Klagenfurta Max Neumann. On je potvrdio da je Ašner dementan, piše Der Standard te navodi da se radi o psihijatru koji je pripadnik "desne scene".

Komentirajući slučaj psihijatra Neumanna, glasnogovornik austrijskog ministarstva pravosuđa Thomas Geiblinger rekao je da ne zna ništa o tom Neumannovom vještačenju te dodao da sud može angažirati i druge vještake. Pri tom je ustvrdio da ne postoje razlozi koji bi potvrdili sumnje da su vještaci Reinhard Haller ili Peter Hofmann svojim zaključcima namjerno učinili uslugu Ašneru. Hofmann je sudski psihijatrijski vještak koji djeluje u Grazu.

Austrijska stranka Zelenih zbog slučaja Ašner je kritizirala vladu te je od ministrice pravosuđa Marie Berger zatražila ponovno pokretanje slučaja te imenovanje "nedvojbeno neovisnih vještaka".

U Austriji se naime špekulira da Ašner uspješno izbjegava suđenje zahvaljujući dvojbenim vještacima odnosno njihovim zaključcima koji Ašnera neutemeljeno proglašavaju dementnim i zdravstveno nesposobnim za praćenje suđenja. U stranci Zelenih ističu da Austriji prijeti opasnost da se tu zemlju u međunarodnom tisku "diskvalificira kao društvo koje se trikovima s nepoštenim odvjetnicima skriva od pravnog i političkog suočavanja s prošlošću".

"Ašnerovi su simpatična obitelj"

O slučaju Ašner se očitovao i poznati austrijski ultranacionalist Joerg Haider. Predsjednik koruške vlade rekao je da se protiv izručenju Ašnera u Hrvatsku te dodao da bi Ašner u Austriji "trebao provesti predvečerje svoga života".

"Ašner je već godinama građanin Klagenfurta, koji kod nas mirno živi... To je simpatična obitelj", prenio je Der Standard Haiderovu izjavu.

R.I. 
Foto: The Sun

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara