Austrijski Ustavni sud danas odlučuje hoće li se izbori ponoviti

Austrijski Ustavni sud danas odlučuje hoće li se izbori ponoviti

Foto: Hina

AUSTRIJSKI Ustavni sud trebao bi danas donijeti presudu o žalbi desničarske Slobodarske stranke na rezultate prošlomjesečnog drugog kruga predsjedničkih izbora, piše BBC.

Sud će donijeti odluku o tome jesu li počinjene nepravilnosti i trebaju li izbori biti održani ponovno.

Kandidat Slobodarske stranke Norbert Hofer vrlo je tijesno izgubio od bivšeg vođe Zelenih Alexandera Van der Bellena, za manje od jednog postotnog boda.

Sud je saslušao oko 90 svjedoka tijekom dva tjedna.

Slobodarska stranka tvrdi da je način na koji su brojani glasovi koji su stizali poštom samo jedna od brojnih nepravilnosti koje su kulminirale porazom Hofera od van der Bellena za ispod 31.000 glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je izabran, Hofer bi bio prvi ekstremno desni čelnik jedne države EU-a.

Prvi rezultati pokazivali su da Hofer ima prednost, ali ona se otopila nakon što je izbrojano oko 700.000 glasova koji su stigli poštom. Stranka kaže i da ima dokaze da su glasovale osobe ispod 16 godina i stranci.

Van der Bellen je na kraju proglašen pobjednikom s 50,3 posto glasova naspram 49,7 posto Hoferovih. Predsjednik bi trebao položiti prisegu 8. srpnja.

Van der Bellenov odvjetnik kaže da bilo kakve nepravilnosti, ako su i postojale, nisu imale utjecaj na ishod izbora. Ako se Ustavni sud s njim ne složi, izbori će biti poništeni, a to bi ujedno značilo da će Austrija morati održati još jedne izbore u nadolazećim mjesecima.

U međuvremenu bivšeg predsjednika Heinza Fischera zamijenila bi privremeno tri parlamentarna dužnosnika, uključivo Hofera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara