Austrijski Ustavni sud potvrdio Zagorčevo izručenje

Austrijski Ustavni sud potvrdio Zagorčevo izručenje

USTAVNI sud odbio je žalbu generala Vladimira Zagorca jer smatra da mu u Hrvatskoj neće biti ugrožen život, unatoč tvrdnjama njegovih odvjetnika. Odvjetnici Vladimira Zagorca podnijeli su tužbu Ustavnom sudu protiv izručenja umirovljenog hrvatskog generala. Suci austrijskog suda su o žalbi počeli raspravljati danas u 10 sati, a žalbu je austrijska odvjetnica Vladimira Zagorca uložila na temelju tvrdnje kako će mu život u Hrvatskoj biti ugrožen. Zagorčev hrvatski odvjetnik Zvonimir Hodak je još jučer najavljivao kako će gotovo sigurno Ustavni sud odbiti njihovu žalbu.

"U ovom trenutku nemamo saznanja u kojoj fazi je naša žalba Ustavnom sudu, ali očekujem da će se izručenje izvršiti ili tijekom današnjeg dana ili sutra ujutro. Ako su se stvarno odlučili čekati odluku o žalbi, onda će se izručenje prolongirati za nekoliko dana. Idući zrakoplovi za Zagreb iz Beča polijeću u 13, 17.55 i 19.05 sati te ujutro u 7 sati. Mislim da je u ovom trenutku najrealnije za očekivati da će izručenje biti ipak obavljeno sutra", rekao nam je jutros Zvonimir Hodak.

Zagorcu se jamči sigurnost u pritvoru u Remetincu

Hodak je već jučer počeo s pripremama za Zagorčevo izručenje te je zatražio od policije posebne sigurnosne uvjete u zatvoru Remetinec, u kojemu će Zagorec biti smješten, a danas nam je u razgovoru rekao kako je to riješeno i general će boraviti u jednokrevetnoj zatvorskoj ćeliji. Zagorčev odvjetnik će podnijeti i zahtjev za deblokadom njegove imovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plan osiguranja izručenja i preprate MUP je već poslao austrijskim kolegama u Interpolu. Vrijeme izručenja već je navodno poznato, ali novinari o njemu neće dobiti informaciju, ali teško da neće zamijetiti njegov izlazak iz austrijskog pritvora, jer novinarske ekipe cijele dane snimaju zatvor u kojemu se nalazi Vladimir Zagorec.

Glasnogovornik austrijskog ministarstva pravosuđa Thomas Geiblinger još je u ponedjeljak izjavio kako je "formalno moguće" da se odluka o izručenju stavi na čekanje dok Ustavni sud ne odluči o žalbi.

"No, ne mogu to potvrditi sa stopostotnom sigurnošću, jer se radi o presedanu u sudskoj praksi pa nemamo iskustva po pitanju ovakvih slučajeva", kazao je tada Geiblinger.

D.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara