Avionom dopremio 175 kameleona iz Tajlanda u Hrvatsku

NESRETNE životinje, deset kornjača i čak 175 kameleona, putovale su od Tajlanda do Hrvatske u prtljazi 25-godišnjeg Hrvata, a carinska policija na aerodromu Pleso pronašla je dehidrirane i izgladnjele gmazove u nedjelju kada je švercer nakon dugog putovanja napokon sletio u Zagreb.

Riječ o zakonom zaštićenim vrstama kameleona, Calumma globifer i Calumma parsonii, kao i strogo zaštićenim i rijetkim kornjačama Geochelone radiata. Tržišna vrijednostim se procjenjuje na oko 150 tisuća eura, mada je krijumčar rekao policiji i carinicima da ih je na tržnici u Bangkoku nabavio za 150 američkih dolara.

Sedam kameleona je uginulo, a petnaest ih je u lošem stanju, zbog "treskave" vožnje koju im je švercer priuštio u svom koferu. Za ostale, koji su trenutno ukaranteni, ne zna se hoće li preživjeti, s obzirom da su prevalili pola svijeta bez hrane i vode, rekli su u Ministarstvu kulture.

Protiv 25-godišnjeg krijumčara vodi se carinski prekršajni postupak, a prekršajnu prijavu protiv njega podnijet će i Inspekcija zaštite prirode.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara