Azija i Europa o Mianmaru

SJEVERNA Koreja bi trebala preispitati svoj stav o neširenje nuklearnog oružja i vratiti se pregovorima sa susjedima i SAD-om, zaključili su europski i azijski ministri u utorak.

Na petom godišnjem euroazijskom sastanaku ministara vanjskih poslova (ASEM) dogovoreno je da će se od režima u Pjongjangu zatražiti da "preispita svoj stav o sporazumu o neširenju nuklearnog oružja te da uloži napor kako bi korejski poluotok bio pošteđen nuklearnih problema", izjavio je indonezijski ministar vanjskih poslova Hassan Wirayuda.

On je rekao kako su ministri na ASEM-u došli do konsenzusa o Sjevernoj Koreji, koja predstavlja najveću prijetnju sigurnosti Azije.

"Sjeverna Koreja mora nastaviti pregovore sa svojim susjedima i SAD-om o načinu transparentog i održivog ispunjavanja obveza", izjavio je povjerenik EU za vanjsku politiku, Chris Patten.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Azija i Europa su u četvrtak pokušale uskladiti svoje stavove o oštrini kritike Mianmara koji u zatočeništvu drži Aung San Suu Kyi, koja je simbol demokracije.

Zahtijevi da se oslobodi nobelovka Sun Kyi, na površinu su doveli razlike koje postoje između Europe i Azije a koje su se na ASEM-u nasnažnije očitovale u oštrom izričaju europskih sudionica.

Peti ministarski sastanak ASEM-a, čiji je domaćin ove godine bali, završit će u četvrtak navečer zajedničkom izjavom o različitim temama od zajedničkog interesa, među kojima su i sjevernokorejsko i mianmarsko pitanje.

ASEM, osnovan na summitu europskih i azijskih šefova država i vlada održanom u ožujku 1996. u Bangkoku, objedinjuje 15 članica EU, Europsku komisiju, sedam prvih članica ASEANA te Kinu, Japan i Južnu Koreju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara