AZIJI POTREBNA MREŽA ZA BORBU PROTIV ILEGALNE TRGOVINE ZAŠTIĆENIM VRSTAMA

Azija treba posebnu mrežu za borbu protiv ilegalne trgovine zaštićenim vrstama zbog koje mnogim vrstama prijeti izumiranje, upozorio je tajlandski premijer u subotu otvarajući svjetsku konferenciju o ugroženim vrstama.

Nijedna zemlja ne može sama pobijediti u borbi protiv nedopuštene trgovine u rasponu od bjelokosti i rogova nosoroga pa sve do tropskoga drva i rijetkih kornjača, upozorio je Thaksin Shinawatra.

"Globalno gledano, nelegalnu trgovinu divljim životinjama, drvom i drugim prirodnim izvorima nadjačava samo krijumčarenje droge i oružja", rekao je Thaksin.

"Moramo se suočiti s tim izazovom ozbiljnim pristupom zaštiti prirode i strožom primjenom zakona", rekao je pred 1500 izaslanika na Konvenciji o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama (CITES).

CITES je potpisalo 166 zemalja i jedini je sporazum kojim se regulira trgovina ugroženim životinjama i biljkama. Zahvaljujući tom sporazumu spašeni su afrički slonovi kad je 1989. zabranjena prodaja bjelokosti.

Na dvotjednom sastanku u Bangkoku raspravljat će se o 60 prijedloga, među kojima je i ograničenje trgovine dobro poznatim vrstama poput velike bijele psine i azijskoga slona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastanak se prvi put održava u jugoistočnoj Aziji gdje organizirane bande ostvaruju goleme zarade. Regionalnu trgovinu potiče Kina gdje su zaštićene životinje sastojak egzotičnih jela i lijekova.

Očekuje se da će jugoistočne azijske države sljedećeg tjedna dati zajedničku izjavu.

CITES već zabranjuje trgovinu 600 životinjskih i 300 biljnih vrsta, od majmuna do kaktusa te strogo ograničava prodaju 4100 životinjskih vrsta i 28.000 biljnih vrsta.

No, primjenu sporazuma otežava nedostatak novca i nizak prioritet koji mu daju neke članice, rekao je glavni tajnik CITES-a Willem Wijnstekers.

"CITES-u hitno treba djelovanje, a ne riječi", rekao je na sastanku. "Ovo tridesetogodišnjoj konvenciji trenutačno je najpotrebnija politička volja, većine, ako već ne svih, 166 članova."

(Hina) xdgk ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara