Aznarova stranka ublažila loš rezultat pobjedom u Madridu

NARODNA stranka (PP) španjolskog premijera Jose Maria Aznara nazadovala je u više pokrajina Španjolske na nedjeljnim općinskim i regionalnim izborima, ali je ipak ublažila loš rezultat pobjedom u Madridu.

Izbori su na državnoj razini potvrdili stabilnost biračkog tijela koje nije masovno reagiralo na proamerički stav vlade u iračkoj krizi, suprotan raspoloženju javnosti i na loše upravljanje krizom nakon katastrofe tankera Prestige.

"PP je pobijedila na izborima u Madridu", izjavio je kandidat PP-a i budući gradonačelnik glavnog grada Alberto Ruiz-Gallardon, kada je prebrojano 83 posto glasačkih listića.

Djelomični rezultati ukazuju na apsolutnu većinu PP-a u glavnom gradu (50,42 posto), stranka na vlasti je popravila svoj rezultat u glavnom gradu prema općinskim izborima 1999. godine. Desnica vodi Madrid već 14 godina.

PP će prema istraživanjima po izlasku s glasačkih mjesta izgubiti apsolutnu većinu u širem području Madrida.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aznarova stranka je izgubila u Saragosi (sjever) i Toledu (centar), prema službenim rezultatima nakon više od 80 posto prebrojanih glasova.

Organizacijski tajnik oporbene Socijalističke stranke (PSOE) Jose Blanco je izjavio da je njegova stranka postala "prva politička sila u cijeloj Španjolskoj, prvi puta u 10 godina".

Glavni tajnik PP-a Javier Arenas je odvratio da je njegova stranka "pobijedila u većini glavnih gradova pokrajina i da je prva politička sila po broju općinskih vijećnika i gradonačelnika".

Španjolci su bili pozvani u nedjelju izabrati općinske vijećnike u 8.111 općina i obnoviti sazive parlamenata 13 autonomnih regija zemlje, izuzev Baskije, Katalonije, Galicije i Andaluzije.

Oko 34,4 milijuna birača izašlo je na izbore već tijekom jutra, a dva sata prije zatvaranja birališta, što je posljednji službeni podatak, odziv je iznosio 54,30 posto, pet posto više nego na posljednjim lokalnim izborima 1999. godine, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara