AZTN: Agrokorov potez je radikalan, neprimjeran i kažnjiv

AZTN: Agrokorov potez je radikalan, neprimjeran i kažnjiv

NAJAVLJENI poslovni potez koncerna Agrokor o prekidu poslovne suradnje s Dukatom samo zbog promijenjene vlasničke strukture Dukata, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ocijenila je radikalnim i neprimjerenim. Ukoliko Agrokor u najkraćem roku ne povuče odluku o raskidu ugovora, prijeti mu novčana kazna do 10 posto ukupnog prihoda.

"Iako svaki poduzetnik, pa i onaj koji se zbog svoje tržišne snage nalazi u vladajućem položaju na tržištu (primjerice, Agrokor s njegovim povezanim društvima, a osobito s Konzumom), može poduzimati razumne korake radi zaštite svojih poslovnih interesa, ti postupci moraju biti objektivno opravdani i razmjerni novonastalim okolnostima na konkretnom tržištu. Međutim, ako je odbijanje poslovne suradnje Agrokora, samo reakcija na promjenu vlasnika Dukata, odnosno manifestiranje njegove tržišne snage kao kupca Dukatovih proizvoda, to će nesporno imati značajne negativne učinke, kako na sam Dukat i njegove dobavljače (kooperante i proizvođače mlijeka), tako i na krajnje potrošače, odnosno kupce tih proizvoda", navodi se u priopćenju  Agencije objavljenoj na njenoj web stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe se kako se u ovom slučaju radi o zlouporabi vladajućeg položaja od strane Agrokora, sukladno članku 16. ZZTN-a. Ukoliko Agrokor u najkraćem mogućem roku ne povuče odluku o raskidu ugovora o poslovnoj suradnji, odnosno ako Agenciji bez odgode ne dostavi konkretne i objektivne razloge za prekid poslovne suradnje s Dukatom, Agencija će protiv njega pokrenuti postupak utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja, jer se radi o ponašanju koje je zabranjeno u smislu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja i za koje je predviđena visoka novčana kazna u iznosu do 10 posto ukupnog prihoda poduzetnika.

Preuzimanje Dukata od strane Lactalisa nije bilo potrebno prijaviti Agenciji, jer, kao objašnjavaju, zakon nalaže da ukoliko Lactalis nije u 2006. godini na hrvatskom tržištu ostvario ukupan prihod od najmanje 100 milijuna kuna, nije u obvezi spomenuto preuzimanje Dukata prijaviti na ocjenu Agenciji. Drugim riječima, riječ je o dopuštenoj koncentraciji prema odredbama ZZTN-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara