B. Kovačević: I nakon ministarske konferencije Okoliš za europu glavna pitanja ostala otvorena

MINISTAR zaštite okoliša i prostornog uređenja Božo Kovačević rekao je danas da Deklaracija usvojena na ministarskoj konferenciji "Okoliš za Europu" u Kijevu iskazuje sva neslaganja s prošlogodišnjeg svjetskog summita o održivom razvitku u Johanesburgu.

Teme koje su tada ostale neriješene, ostale su to i nakon ministarske konferencije pa je EU i sada ostala relativno neuspješna, izjavio je Kovačević govoreći na konferenciji za novinare o ministarskoj konferenciji održanoj u Kijevu od 21. do 23. svibnja, na kojoj je sudjelovao.

Na konferenciji su bili nazočni ministri okoliša svih europskih zemalja, zemlje Kavkaza i srednje Azije te SAD-a i Kanade.

Rusija i SAD su i na konferenciji izrazile svoje neslaganje s Kyoto protokolom (smanjenje stakleničkih plinova) i ponovo ga odbile ratificirati pa je njegova budućnost upitna jer su sada i zemlje EU koje su ga ratificirale počele razmišljati o promijeni politike. Tim protokolom gospodarstvima zemalja EU su nametnuta velika ograničenja, dok Rusija i SAD mogu gospodarstvo razvijati bez ograničenja, rekao je Kovačević.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog suprotstavljanja Rusije i SAD-a nisu prihvaćena ni nastojanja EU da se udio energije iz obnovljivih izvora poveća na 10 posto do 2010., a o rješavanju problematike genetski modificirane hrane (GMO) u ministarskoj Deklaraciji nije se moglo otići dalje od poziva da zemlje svojim nacionalnim zakonodavstvom, uz uvažavanje međunarodnih regulatornih okvira urede problematiku GMO-a.

Kompromis nije bilo moguće postići niti za smanjivanje ili ukidanje upotrebe električne energije proizvedene u nuklearnim elektranama, ali ovaj put neslaganja su izbila i unutar zemalja Unije, pa je samo izdato priopćenje o postupnom zatvaranju onih nuklearnih postrojenja koja nemaju dostatnu sigurnosnu razinu i ekonomsku opravdanost, rekao je Kovačević.

Naveo je da je u Deklaraciju ugrađen prijedlog Hrvatske i Makedonije da zemlje jugoistočne Europe mogu sudjelovati u provedbi projekata EU u zemljama Kavkaza i srednje Azije.

U bilateralnim susretima s Talijanima razmatran je projekt zaštite Cetine, a Talijani su poduprli i hrvatski pristup Master planu zaštite Jadrana, za što su, rekao je Kovačević, zainteresirane sve jadranske zemlje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara