babić: nemamo vremena baviti se dezinformacijama ministra vlahušića

Predsjednik Liječničkog sindikata Ivica Babić izjavio je danas kako se "hrvatski liječnici nemaju više vremena baviti dezinformacijama koje svakodnevno iznosi ministar zdravstva Andro Vlahušić, a koje blate liječničku struku".

"Očekivali smo razumijevanje i priznanje, a vlast nas je proglasila društveno i moralno najproblematičnijom skupinom, te izložila dirigiranome medijskom linču", rekao je Babić na Prvom općem saboru hrvatskih liječnika.

Sabor je sazvan u povodu nedavnog štrajka liječnika i uvedene radne obveze, kojom je prekinut, a na njemu je sudjelovalo oko 700 liječnika iz Hrvatske koji su prihvatili Deklaraciju o zaštiti dostojanstva liječnika.

Babić je ustvrdio kako su najodgovorniji ljudi u vlasti liječnike proglasili državnim neprijateljima.

"Autokratskim postupkom uskraćeno nam je Ustavom zajamčeno ljudsko pravo na štrajk i pravno nam je neutemeljeno uvedena radna obveza, te je jedino liječnicima u Hrvatskoj nametnut prisilni rad", rekao je Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ocijenio je da štrajk, koji je počeo 15. siječnja i prisilno završen nakon mjesec dana, zapravo nije prekinut, te da je Sindikat pokrenuo sudske postupke kako bi osporio uvedenu radnu obvezu.

U danas prihvaćenoj Deklaraciji zatraženo je da se odmah ukine radna obveza, te da vlast u dogovoru sa Sindikatom dogovori odgovarajuću cijenu rada liječnika.

Traži se da prestanu "manipulacije o navodnim visokim primanjima liječnika" i da se liječnička struka izdvoji iz Vladine uredbe o radnim mjestima u javnim službama, te to pitanje uredi strukovnim kolektivnim ugovorom. Također se traži da vlast odredi samo osnove zdravstvene politike bez miješanja u struku.

Iako su bili pozvani, ni predsjednik Republike ni predstavnici izvršne vlasti nisu bili na Saboru.

(Hina) mt ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara