Babić: Statistika policije i mišljenje javnosti o stanju sigurnosti oprečni

NAČELNIK PU zagrebačke Ivan Babić ocijenio je danas da je stanje sigurnosti u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji prošle godine bilo zadovoljavajuće, no upozorio je da je od statističkih pokazatelja važniji subjektivni osjećaj građana o sigurnosti, odnosno nesigurnosti.

"Iako bilježimo povećanje kaznenih djela od 8,5 posto, stanje sigurnosti smatramo zadovoljavajućim, no nezadovoljni smo subjektivnim osjećajem građana", rekao je Babić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljeno godišnje izvješće o stanju sigurnosti i radu policije za 2003.

Babić je kazao da statistika pokazuje drugačiju sliku od one koju imaju građani, ocijenivši da tome pridonose neriješeni slučajevi koji su uznemirili javnost. Pritom je izdvojio devet neriješenih ubojstava u posljednje četiri godine, te više eksplozija i fizičkih napada na novinare i javne osobe za koje do danas nitko nije odgovarao.

Babić je najavio da će od gradskih vlasti tražiti pomoć kako bi se po prvi puta provelo ispitivanje javnog mijenja o osjećaju sigurnosti.

Načelnik Sektora zagrebačke kriminalističke policije Željko Prša izvijestio je da je lani na području koje pokriva PU zagrebačka počinjeno gotovo 33 posto od 80 tisuća prijavljenih kaznenih djela u Hrvatskoj.

Sa 2.420 kaznenih djela na 100 tisuća stanovnika Zagreb je, po ocijeni policije, puno sigurniji grad nego zapadnoeuropske metropole, posebice od Beča u kojem se počini više od 13 tisuća kaznenih djela na taj broj stanovnika.

Najviše kriminala zabilježeno je na području Trešnjevke, a od kaznenih djela najviše je teških krađa, krađa i zlouporabe droga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lani su se dogodila 22 ubojstva i u posljednjih pet godina najviše silovanja, 32.

Izrazit je porast razbojništava (19 posto), posebice na sportske kladionice kojih je lani opljačkano više od 80, što je porast od gotovo 50 posto.

Prema statistici kriminalci najviše "rade" od 16 do 22 sata, a "najdraži" dan im je petak.

Od ukupnog broja krađa i pokušaja krađa automobila u Hrvatskoj 56 posto se dogodilo u Zagrebu.

Lani je zabilježen 12-postotni pad gospodarskog kriminala, a u 922 prijavljena kaznena djela procjenjena šteta je veća od 720 milijuna kuna.

Načelnik Sektora zagrebačke temeljne policije Goran Burušić izvijestio je o 17-postotnom padu broja svih vrsta prekršaja, ali i porastu prostitucije i to ne samo ulične, već i organizirane.

Najviše prekršaja zabilježeno je na područjima policijskih postaja Centar, Dubrava, Maksimir-Pešćenica i Trešnjevka, a najmanje u Svetom Ivanu Zelini, Jastrebarskom i Vrbovcu.

Burušić je istaknuo da je u prometu lani poginulo 98 ljudi, te da je to nakon 1969. prvi put da je ta "crna brojka" pala ispod 100. Najviše prometnih nesreća događa se petkom, a najviše je poginulih subotom. Nakritičnije točke u gradu su rotor u Remetincu, Slavonska avenija i Avenija Dubrovnik.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara