Badinter: Europa mora biti jača i jedinstvenija

POČASNI doktor Sveučilišta u Zagrebu Robert Badinter ocijenio je večeras da Europa mora težiti većem stupnju institucionalnog jedinstva jer nije posrijedi samo zajednički gospodarski prostor nego i zajedničke vrijednosti i zemlje zajedničke kulturne sudbine.

Istaknuo je da Europa treba biti jaka i jedinstvena. Na predavanju o europskoj ustavnoj budućnosti, koje je održao na Sveučilištu u povodu stjecanja počasnog naslova, Badinter je kazao da europski građani osim predsjednika država na tv moraju vidjeti i predsjednika Europske unije, karizmatsku osobu koja je osvjedočena na europskom jedinstvu.

"Što je Unija koja nije utjelovljena u nekome? Građani je ne doživljaju kao nešto važno", rekao je Badinter, dugogodišnji profesor prava, odvjetnik, političar i dramski pisac.

Europa danas treba ideju ustavnog domoljublja poput poratne Njemačke, treba moralni autoritet. Previše su optimistični oni koji misle da su otrovi koji su doveli do rata u Europi nestali, kazao je.

Vidjet ćemo kako će završiti političke igre oko ustava. Ustav je stroj u lijepom smislu stroja iz 19. stoljeća: kao sat koje je dugo i predano radio i tek tada je postao dobar.

Takav ustav je ugađanje (mjere), ali u diplomatskim je pregovorima previše ustupaka, pa bi umjesto dobra stroja mogla nastati nebulozna konstrukcija.

Europa je u teškoj fazi jer od početnih šest zemlja treba prerasti u zajednicu 25 zemalja i tome treba prilagoditi ustanove, što izaziva mimoilaženja.

"U lipnju trebamo predati nacrt ustava da ga države razmotre. Iskreno kažem: bit će prihvaćen ili ga neće biti", kazao je Badinter.

Dodao je da su do sada u izradbi ustava uspješno prijeđene dvije od triju dionica (pred)nacrta. Utvrđene su temeljne vrijednosti ustava i pravna država kao jamac osnovnih ljudskih prava. U trećem dijelu, koji se odnosi na zajedničke ustanove, javljaju se suprotna stajališta.

Komunalisti traže jače jedinstvo i čvršću Europsku uniju, a suverenisti jače samostalne države.

Važno je da zajednica ima više ovlasti; oni koji su protiv jaka i jedinstvena EU-a klijenti su ili - bit ću još otvoreniji - vazali Amerike, zaključio je Badinter.

(Hina) iluc mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara