Badinteru uručena diploma počasnog doktora zagrebačkog sveučilišta

FRANCUSKI pravnik, znanstvenik i političar Robert Badinter primio je danas titulu počasnog doktora Sveučilišta u Zagrebu za znatan prinos pravnoj znanosti, zaštiti ljudskih prava i pomoć u ostvarenju temeljnih prava hrvatskog naroda i državljana Hrvatske.

Badintera je danas primio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a navečer će na Sveučilištu održati predavanje.

Senator Francuske skupštine, borac protiv smrtne kazne, bivši odvjetnik, sveučilišni profesor i predsjednik Arbitražne komisije Europske zajednice zahvalio je nakon uručenja počasnog doktorata Senatu Sveučilišta i izjavio da je odluka Arbitražne komisije bila izraz međunarodnog prava te da se autori nisu vodili političkim razmatranjima ili nacionalnim interesom.

Ona u meni ostavlja stanovitu melankoliju jer, u to bolno razdoblje za vašu zemlju i regiju, svjedoči o neuspjehu mira, rekao je Badinter. Mi pravnici ne možemo zamisliti drugu vrstu sučeljavanja od onoga na temelju aragumenata - sukobi se moraju riješti mirnim putem, dodao je.

Preklinjali smo političare država bivše Jugoslavije da prestanu pribjegavati sili, rekao je i napomenuo da je Europska unija nudila znatna sredstva za napredak i poboljšanje života građana, te sve administrativno, pravno i financijsko znanje i iskustvo, ali su želja za osvajenjem, nacionalizam, zlopamćenja i mržnja već bili odnijeli pobjedu nad lucidnošću i razumom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sve razmirice Hrvatske još nisu riješene, ali ona je suverena zemlja čija je budućnost u Europskoj uniji, orginalnoj tvorevini čiji pravni temelji prethode njezinu suverenitetu, rekao je.

Europski pravni prostor za ljudska prava nametnut je vladama, parlamentima i sudovima europskih zemalja i njegova je potka više plod rada pravnika nego politčara, izjavio je Badinter i dodao da je taj temeljni rad pravnika najmanje zamijećeni oblik europske izgradnje.

Prethodno, slavljenika je pozdravila rektorica Sveučilišta u Zagrebu Helena Jasna Mencer i zahvalila mu na svemu "što je učinio za našu domovinu Hrvatsku", u kojoj "cijelu povijest Hrvati žive na turbulentnoj granicu dvaju svjetova" i u kojoj su bez prava na vlastitu državu uspjeli očuvati svoj jezik, kulturu i identitet.

U dobro pripremljenom svečanom protokolu, kojim su dominirale crne toge članova Senata i prigodni napjevi zbora Muzičke akademije, posebno su naglašene zasluge Robert Badintera za ukidanje smrtne kazne u Francuskoj skupštini 1982.

Badinter (1928.) 89. je počasni doktor Zagrebačkog sveučilišta. Prva takva zasluga iskazana je Tadiji Smičiklasu, a uz njega i brojnim drugima, kao što su Eugen Habsburški (1915.), Tomaš Masaryk (1920.), Nikola Tesla (1926.), Dragutin Gorjanović Kramberger (1927.), Lavoslav Ružička (1940.), Mislav Demerac (1960.), Josip Broz, Ernst Bloch, W. K. Heisenberg i Georgy Lukacs (1969.), Herni Lefebvre (1976.), Vladimir Bakarić (1977.), Jakov Blažević (1981.), Linus Pauling (1988.), Alois Mock (1993.), Suleyman Demirel (1997.) i Margareth Thatcher (1998.).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara