Bagdad: Američki vojnici ubili kamermana Reutersa

AMERIČKA vojska objavila je da su njezini vojnici u nedjelju u Bagdadu ubili kamermana Reutersa Mazena Dana misleći da je njegova kamera ručni bacač granata.

"Vojnici su zapucali prema osobi za koju su mislili da u njih ima uperen ručni bacač. Kasnije se otkrilo da je to bio kamerman Reutersa", izjavio je za Reuters u Washingtonu glasnogovornik zapovjednika savezničkog zapovjedništva, mornarički kapetan Frank Torp.

Mazen Dana (43), višestruko nagrađivani novinar, ubijen je u nedjelju dok je izvještavao o napadu na američki zatvor u predgrađu Bagdada

Svjedoci tvrde da je su ga ubili vojnici s američkog tenka dok je snimao izvan zatvora Abu Ghraib.

Njegove posljednje snimke pokazuju američki tenk koji kreće prema njemu izvan zatvorskih zidina. Nekoliko hitaca ispaljeno je iz tenka, nakon čega Danina kamera pada na tlo.

Dana je krenuo prema zatvoru nakon što je američka vojska izvijestila da su se dan prije tamo vodile žestoke borbe u kojima je poginulo šest Iračana, a 59 ih je ranjeno.

Prisjećajući se trenutaka prije pucnjave, Reutersov tonski snimatelj Nael al-Shyoukhi, koji je izvještavao s Danom, rekao je da je upitao američkog vojnika kraj zatvora mogu li on i Dana razgovarati s časnikom, na što mu je ovaj odgovorio da ne mogu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vojnici su nas vidjeli i znali za naš identitet i naš zadatak", kazao je Shyoukhi.

Dodao je da im je vojnik dopustio snimanje zatvora iz blizine.

"Nakon što smo snimili otišli smo do automobila i pripremili se krenuti kada se pojavio konvoj predvođen tenkom, a Mazen je izašao iz automobila kako bi ga snimio. Pratio sam ga i Mazen je prošao tri do četiri metra. Bili smo primijećeni i jasno vidljivi", rekao je Shyoukhi.

"Vojnik na tenku zapucao je na nas. Legao sam na tlo. Čuo sam Mazena i vidio njegov vrisak i kako se primio za prsa. Povikao sam na vojnika, govoreći mu da je ubio novinara. On je počeo vikati na mene i rekao mi da se odmaknem, na što sam mu odgovorio maknut ću se, ali molim vas za pomoć, pomozite i zaustavite krvarenje", kazao je.

"Pokušali su mu pomoći, ali je Mazen jako krvario. Posljednji je put uzdahnuo i umro pred mojim očima", izjavio je Shyoukhi.

Mazen Dana 17-ta je novinarska žrtva u Iraku i drugi Reutersov kamerman koji je poginuo od početka rata 20. ožujka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara