Bagdad pod vlašću Amerikanaca, vojska srušila Saddamov kip

Bagdad pod vlašću Amerikanaca, vojska srušila Saddamov kip

SADDAM HUSSEIN izgubio je kontrolu nad Bagdadom, a stotine Iračana izašle su na ulice grada veseleći se i pozdravljajući američke marince. Dopisnici javljaju kako se Iračani ne bi tako ponašali da nisu sigurni kako je Saddamu došao kraj.

Dopisnici agencija javljaju kako se Iračani ne bi tako ponašali da nisu sigurni kako je Saddamu došao kraj.

Središnje zapovjedništvo američke vojske ime Bagdada dodalo je na listu gradova koji nisu pod nadzorom iračkog režima.

U isto vrijeme, javljaju agencije, oštre borbe i dalje se vode u drugim dijelovima grada, a dopisnik BBC-a Paul Wood tvrdi kako je svega petstotinjak kvadratnih metara Bagdada pod nominalnom kontrolom režima. Pucnjevi, javlja BBC, čuju se iz sjevernog dijela grada.

Američki tenkovi i vojnici zauzeli su trg Firdos, na kojem se nalazi statua Saddama Husseina koju su okružili deseci Iračana. Neki od njih popeli su se na kip i vezali ga užetom, te su ga pokušali srušiti, što je uspjelo američkoj vojsci.

Spomenik Saddamu Husseinu u Bagdadu postavljen je na trgu Ferdaous u središtu glavnog grada 28. travnja 2002. godine u čast njegova 65. rođendana.

S rukom u zraku, spomenik Saddamu Husseinu je okružen s 37 stupova a na svakom od njih uklesani su arapski inicijali SH. Broj stupova obilježava Sadamovu godinu rođena, 1937.

Kako javljaju agencije, cijeli je događaj podsjetio na rušenje Berlinskog zida 1989. godine.


Jedna od građevina koje su zauzele američke snage je zgrada stožera iračke službe sigurnosti.

"Mislili smo da ćemo naići na jak otpor, ali nismo, tako da smo napredovali sve dok nismo došli ovdje" - izjavio je poručnik američke vojske Steven Harris.

"Svjetski tiranin je dokrajčen, zahvaljujući koaliciji. Hvala Bogu za pobjednički Irak" - izjavio je šiitski vođa pred petstotinjak ljudi.

Izjave građana Bagdada

"Oduševljeni smo što smo ga se riješili nakon tolikih godina ratova i neimaštine", rekla je asirska kršćanka Dinkha Khossina, koja je sa stotinama drugih Iračana došla uz cestu pozdraviti američke vojnike prilikom ulaska u grad.

"Ovo mi je najljepši doživljaj u životu nakon 11 godina vojne službe, zbog tolikih ratova u koje nas je Saddam uvukao", kaže Ayoub, koji nije želio otkriti prezime.

Bivši pripadnik službi sigurnosti Yasser proveo je 7,5 godina u zatvoru zbog "lažnih optužbi da je ukrao oružje". Na slobodi je od zadnjeg Saddamovog oprosta u listopadu 2002., ali mu godine izgubljene u zatvoru nitko ne može vratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Saddam je bio nemilosrdan prema vlastitom narodu. Mučio nas je", rekao je Yasser.

Duž ceste prema središtu grada mnogi Amerikance pozdravljaju na engleskom - "Welcome, Welcome", a većina uglas izvikuje "Nema više Saddama, nema više Saddama".

Ryad (28) iračkog predsjednika ocjenjuje "kukavicom koja je izdala vlastiti narod", dok stariji Qassem (54) tvrdi kako Saddam narodu "nije dao ništa osim rata i sankcija".

"Saddam je bio diktator svim Iračanima", ustvrdio je Mohammad Wali, koji je izgubio dio jedne ruke tijekom osmogodišnjeg rata s Iranom koji je irački predsjednik započeo 1980., samo godinu dana nakon preuzimanja položaja.

"Volimo Busha, ne volimo Saddama Husseina. Gladni smo", počeo je vikati jedan dječak kad je vidio da se približava vozilo sa stranim novinarima.

Malo dalje, cijela vojska kradljivaca krenula je u "čišćenje" zgrada ministarstava nafte i navodnjavanja te iračkog olimpijskog odbora.

Tačke pune dijelova namještaja, računala, radijatora i ventilatora ispražnjene su u kamiončiće pred ulazima u zgrade, koji su poptom odjurili u nepoznatom smjeru, a neki su svojim vozilima pomoću užadi u istom pravcu odvezli službene automobile ministarstava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara