Bajakovo: pokušaj krijumčarenja više od 1600 ubijenih zaštićenih ptica

Na graničnome prijelazu Bajakovu carinici su danas u kombiju kampprikolici otkrili 1623 ubijene ptice zaštićenih vrsta, među kojima je bilo najviše ševa, 1476, koje su pokušala prošvercati četvorica talijanskih lovaca.

Prva količina ubijenih ptica otkrivena je prijepodne, a carinici su do večeras pregledavali vozilo u kojemu su najprije pronašli tristotinjak ševa te nekoliko ostalih zaštićenih vrsta ptica, ubijenih u Rumunjskoj.

Viši inspektor zaštite prirode Ministarstva kulture Željko Vuković, koji je odmah pozvan na očevid, izjavio je za Hinu kako "nisu ni slutili da se u vozilu krije toliko ubijenih ptica".Dodao je da je prema hrvatskim propisima o zaštićenim pticama vrijednost ubijenih ptica oko milijun i 320 tisuća kuna.

Inspektor Vuković izdao je talijanskim lovcima prekršajni nalog za plaćanje kazne od 25.000 kuna zbog kršenja Zakona o zaštiti prirode jer nisu imali dopuštenje Ministarstva kulture za provoz zaštićenih ptica.

Istaknuo je kako je to u nas prvi put da Inspekcijska služba zaštite prirode izdaje prekršajni nalog za takav slučaj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog izbjegavanja carinskog nadzora i neprijavljivanja robe, slijede prekršajne i kaznene prijave carinske i granične policije.

Talijanskim su lovcima oduzete zaštićene ptice.

Osim ševa, među ubijenim pticama bile su i prugaste trepteljke, vivci, češljugari, zebe i još neke vrste.

(Hina) xvsik ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara