Bajić i Lučin: Suzbijanje korupcije u javnom sektoru prioritet policije i tužiteljstva

OTKRIVANJE i suzbijanje zlouporaba položaja i korupcije u javnom sektoru u narednom će razdoblju biti prioritet policije i državnog odvjetništva, zaključak je današnjeg sastanka predstavnika MUP-a, Državnog odvjetništva i USKOK-a.

"Postoji osnovana sumnja u elemente korupcije u javnom sektoru i stoga smo se dogovorili poduzeti konkretne mjere da tu korupciju suzbijemo", izjavio je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić na konferenciji za novinare nakon sastanka.

O kakvim se konkretnim mjerama radi Bajić nije želio govoriti, ali je najavio da će javnost u "razmjerno kratko vrijeme" biti obaviještena o poduzetim akcijama, ako rezultati istrage pokažu elemente kaznenih djela.

Na sastanku, kojemu je cilj bio bolje koordinirati i unaprijediti suradnju policije i tužiteljstva na suzbijanju korupcije u državnim službama, bili su i ministar unutarnjih poslova Šime Lučin, ravnatelj policije Ranko Ostojić i privremeni ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer.

Njihova je zajednička ocjena kako je dosadašnji zajednički rad i suradnja vrlo uspješna, posebno u predistražnom postupku i kvaliteti kaznenih prijava, a dogovorene su i dodatne mjere za neposredne dnevne kontakte policije i odvjetništva.

Upitan hoće li policija istraživati i navodne zlouporabe pojedinih ministara i saborskih zastupnika koji, kako pišu neki mediji, posjeduju i vode tvrtke, ministar Lučin je odgovorio: "Ono što sam pročitao u medijima ne znam je li utemeljeno za bilo kakve prijave".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, istaknuo je da će policija reagirati u svakom slučaju kršenja zakona, pa i ako se radi o zastupnicima ili članovima Vlade kada se za to ukaže potreba i utvrdi sumnja.

"Odlučni smo u tome da stvari istjeramo na čistac", nadovezao se Bajić.

Na upit postoji li u Hrvatskoj organizirani kriminal i mafija, Lučin je odgovorio potvrdno, te podsjetio da je u posljednje dvije godine podnijeto 108 kaznenih prijava zbog udruživanja radi počinjenja kaznenih djela.

Ponovno je opovrgnuo medijske napise da je MUP osnovao posebnu antiterorističku jedinicu za uhićenje haških optuženika, posebice Ante Gotovine.

"Medijske priče o crnim kapuljačama nije ni vrijedno komentirati. Policija samo radi svoj posao i vjerujem da će i u tom slučaju bit uspješna", odgovorio je novinarima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara