Bajić: Prevarile su me zamjenice

OPRAVDAVAJUĆI svoj ostanak na čelu Državnog odvjetništva, odnosno izostanak ostavke zbog slučaja Brezovica koju javnost očekuje, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić tvrdi da je prevaren od strane najbližih suradnika.

Bajić smatra da njegova ostavka Državno odvjetništvo ne bi učinila efikasnijim, te da odgovornost nije na sustavu već samo nekim ljudima u njemu.

"Zatražio sam stegovnu odgovornost za osobe upletene u slučaj. Ali to ne znači da je Državno odvjetništvo kao sustav palo na ispitu.” – kazao je Bajić za Vjesnik. Ostavka se traži, kako smatra, zato što je slučaj Brezovica “dobro prodrmao hrvatsku javnost i pokazao da neki važni sustavi u zemlji ne rade kako treba”.

Glavni državni odvjetnik tvrdi da je još 27. travnja, nakon što su mediji pisali o skandalu u Brezovici, u uredu o tomu razgovaro s pet osoba koje su, po Zakonu o Državnom odvjetništvu, odgovorne za slučaj Brezovica. Bajićeve zamjenice tada su rekle da ne treba sumnjati da je Državno odvjetništvo posao odradilo kako treba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što ih je 19. svibnja ponovo pozvao na sastanak, zatražio je da mu se odmah dostavi spis o slučaju, a to, kaže Bajić, pokazuje da su ga najbliži suradnici zapravo prevarili. Iako je svjestan da je prekršio zakonska pravila kada je kao glavni državni odvjetnik taj slučaj uzeo u ruke, ne žali jer smatra da nije imao izbora s obzirom da njegovi suradnici posao nisu obavili zakonito. Tako je postupio, priznao je, i zbog velikog medijskog pritiska.

Na novinarsku konstatciju da javnost nije zadovoljna, te da i dalje traži njegovu ostavku Baić odgovara: “ Svjestan sam toga, ali ne želim dati ostavku zbog tog slučaja. Prvo, zato što je slučaj Brezovica u svom meritumu dio odgovornosti jednog drugog sustava koji potiče iz Ministarstva i tiče se svih onih institucija i osoba koje moraju ispuniti politički projekt Ministarstva u odnosu na osobe koje su štićene institucijom poput dječjeg doma u Brezovici. Državno odvjetništvo se pojavljuje na kraju tog procesa.”

To što su ga uspijeli prevariti najbliži suradnici Bajića previše ne čudi. Objašnjava da Državno odvjetništvo godišnje pokreće kazneni postupak protiv 46.000 nepoznatih počinitelja te da moraju obraditi 122.000 građanskih predmeta. Bajić zaključuje da statistike pokazuje da bi svaki svaki od tih spisa mogao biti “bomba”, kao što je slučaj Brezovica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara