Bajić: Provjeravamo jesu li organizatori i sudionici prosvjeda prekršili kazneni zakon

DRŽAVNO odvjetništvo u suradnji s MUPom provjerava ima li u današnjim događajima vezanim za prosvjede i blokade prometnica osnova za podizanje kaznenih prijava protiv organizatora i sudionika, doznaje se od glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

"U koordinaciji s MUP-om procijenit ćemo događaje na terenu i odlučiti ima li osnova za podnošenje kaznenih prijava i protiv koga", izjavio je Hini glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Objasnio je da prema prvim podacima postoji sumnja da su neke osobe počinile kaznena djela pozivanja na otpor, širenja lažnih i uznemirujućih glasina, prisile prema pravosudnim dužnosnicima i dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Bajić je rekao da će javnost biti pravodobno izviještena o konkretnim potezima Državnog odvjetništva.

Glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić potvrdila je da će Ravnateljstvo policije, u suradnji s Državnim odvjetništvom, "utvrđivati konkretna obilježja kaznenih djela za pojedince, dakle organizatore, ali i sudionike današnjih blokada".

Prema policijskim podacima, oko 1.500 prosvjednika i 200-tinjak vozila blokiralo je danas prometnice na 19 mjesta u devet županija.

Na većini mjesta prosvjednici su sami odblokirali prometnice, a policija je intervenirala u Zagrebu, Zadru i Rijeci.

Nisu zabilježeni veći izgredi i prema dosadašnjim podacima nije bilo ozlijeđenih.

Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin izjavio je danas na Vladi da je od policije zatražio da nakon završetka prosvjeda pokrene postupke podizanja kaznenih prijava protiv HVIDR-e i Središnjeg stožera za obranu digniteta domovinskog rata.

Ocijenio je da nije riječ samo o opasnim radnjama kojima se dovodi u opasnost život i imovina već da se može govoriti i o ugrožavanju nacionalnih interesa Hrvatske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara