Bajićev DORH: Šeksa ne možemo teretiti za ratni zločin, probajte mu naći nešto drugo

Foto: Tomislav Krišto (Cropix),Index

"DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO provelo je izvide vezane za sadržaj prijave, s tim da vas u smislu donošenja odluke u svezi s navedenom prijavom, pozivam da navedete za koje konkretno kazneno djelo iz tada važećeg krivičnog zakona RH prijavljujete Vladimira Šeksa budući da kazneno djelo ratnog zločina, kako ste ga vi označili, nije pravno opisano u navedenom zakonu kao posebno kazneno djelo", stoji u dopisu Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku kojeg je dobio Ivan Zovak, a temeljem prijave protiv Vladimira Šeksa.

> Nakon Indexove ekskluzive o podizanju prijave protiv Šeksa policija posjetila Ivana Zovaka

> Ekskluzivno - Izvještaji zapovjednika nakon bitke: JNA je bila obaviještena o napadu ZNG-a na Mirkovce


> Ekskluzivno - Ivan Zovak: Vladimir Šeks je ratni zločinac, 1991. me pokušao ubiti!

Podsjetimo, Ivan Zovak prijavio je Vladimira Šeksa Državnom odvjetništvu zbog ratnog zločina u Mirkovcima kada je poginulo deset pripadnika Zbora narodne garde. Šeks je navodno unaprijed obavijestio o napadu pripadnike JNA. Zločin se, kako kaže Zovak, dogodio 22. srpnja 1991. godine kada su poginula desetorica pripadnika Zbora narodne garde: Marinko Šimunac, Franjo Jurčić, Dražen Abramović, Tunjo Pejić, Vinko Dandić, Mario Prusina, Nade Rogić, Ivan Pranjić, Željko Jurčević i Dražen Tomšić, a tada su teško ranjeni i zarobljeni Ivica Durdov i Ivan Karšaj koji su odvedeni u Beograd.

Za njihovu smrt, prema Zovaku, glavni i odgovorni krivac je Šeks, tadašnji predsjednik Kriznog štaba Slavonije i Baranje, a uz njega i pokojni pukovnik Franjo Pejić, tadašnji vojni zapovjednik za isto područje, a kojeg je Šeks postavio na to mjesto.

Priprema da Šeks bude "čist kao suza"

Nakon što je Zovak ekskluzivno za Index podijelio svoja saznanja o Šeksu te nakon što smo objavili izvještaje zapovjednika nakon bitke iz čega je razvidno da je JNA je bila obaviještena o napadu ZNG-a na Mirkovce, Zovaka je posjetila policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas, u Državnom odvjetništvu se pozivaju da u to vrijeme u krivičnom zakonu RH (ne kaznenom! op.a.) nema termina ratnog zločina.Zovak je nakon što je primio dopis DORH-a ostao iznenađen jer, kako kaže, nevjerojatno je da državni pravnici traže pomoć diplomiranog inženjera šumarstva da im pomogne prepoznati u koji paragraf spada navedeni opis kaznenog djela. U razgovoru za Index Zovak kaže kako je ovo samo priprema da DORH objavi još jednom da je Šeks "čist kao suza". 

Zašto Šeks nije u pritvoru?

"Budući me izvlačite na taj pravni teren, želim Vam nedvosmisleno navesti da Vladimira Šeksa prijavljujem za KAZNENO DJELO iz čl. 120. tadašnjeg Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske (prečišćeni tekst – N.N 31/93), a to je: Ratni zločin protiv civilnog stanovništva... citiram: 'Tko kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme... oružanog sukoba... naredi da se izvrši napad na civilno pučanstvo, naselje... kojega je posljedica smrt, teška tjelesna ozljeda ili teško narušavanje zdravlja ljudi... kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina ili kaznom dugotrajnog zatvora“, pokazuje nam Zovak svoj odgovor Državnom odvjetništvu kojeg je poslao jutros.

Također, Zovak je u svojoj pismenoj predstavci DORH-u napisao i kako se čudi da se Šeks ne nalazi u pritvoru jer je poznato da može utjecati u svjedoke.

"Ili ja, ili Šeks"

"Mnogima u Hrvatskoj znano je na koji način on to čini. Poglavlje 23 neće se zatvoriti dok budemo toliko nejednaki pred zakonom", tvrdi Zovak pozivajući glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i premijerku Jadranku Kosor da neće odustati sve dok "Šeks nestane s političke scene" ili dok on nestane s lica zemlje.

  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara