BAKTERIJA KOJA IZAZIVA DIJAREJU MOŽE SPRIJEČITI RAK DEBELOG CRIJEVA

Dijareja ima barem jednu pozitivnu strane muke koju čovjek mora pretrpjeti, a ta je da štiti od raka debelog crijeva, izjavili su znanstvenici.

Njihova otkrića, tvrde, nude moguće objašnjenje za to zašto su ljudi u siromašnijim zemljama manje skloni obolijevanju od raka debelog crijeva.

Studija objavljena u ovotjednom izdanju Proceedings of the National Academy of Sciences usredotočuje se na jednu od mnogih bakterija koje mogu prouzročiti dijareju. Dijareja uzrokovana različitim mikrobima ubija dva milijuna djece godišnje širom svijeta, ali odrasli razvijaju djelomičan imunitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toksin koji proizvodi bakterija - u ovom slučaju toksični sojevi obične Escherichie coli - iritira sluznicu crijeva, ali može djelovati na crijevne stanice i spriječiti razvoj raka, ustvrdili su znanstvenici.

Giovanni Pitari i njegovi kolege na philadelphijskom Sveučilištu Thomas Jefferson započeli su istraživanje kad su primijetili da je rak debelog crijeva čest u razvijenim zemljama, dok je u nerazvijenima rijedak.

Otkrili su da je u zemljama gdje je dijareja česta, uključujući indijski potkontinent, Afriku i Meksiko, rak debelog crijeva rijedak. Nasuprot tome, u zemljama gdje je zabilježen najveći broj oboljelih od te vrste raka - Novom Zelandu, Australiji, SAD-u i zapadnoj Europi - dijareja je rijetka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara