Balenović o aferi u Imunološkom zavodu: Suspendirajte Upravu, a ne zviždača!

Balenović o aferi u Imunološkom zavodu: Suspendirajte Upravu, a ne zviždača!

Tekst: I.M.
Foto: Arhiva

PREDSJEDNICA udruge "Zviždač" Vesna Balenović sinoć je u telefonskom razgovoru dala svu podršku novom "zviždaču", dr. Srećku Sladoljevu.

> DORH češlja po Imunološkom zavodu, Sladoljeva na poziv ravnateljice dočekala policija

"Dr. Sladoljev je upozorio na nabavu neregistriranog i do kraja neprovjerenog cjepiva protiv svinjske gripe tvrtke Novartis, u vrijednosti od 330 milijuna kuna, te je zbog toga udaljen s posla. Također mu Uprava zavoda nije oprostila, što je upozoravao na neracionalnu nabavu i bacanje viška zaliha neprodanih cjepiva, u prošle dvije godine, u vrijednosti od 12 milijuna kuna. Smatrao je upitnim i desetine milijuna kuna, isplaćenih na ime konzultantskih usluga i provizija, čime je Imunološki zavod u Zagrebu, bačen na koljena i doveden do samog ruba opstanka", navodi Balenović.

"Žestina kojom se krenulo na dr. Sladoljeva, odgovara žestini kriminalaca, koji se otimaju za svoj plijen"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je poznat i već provjeren recept uništavanja uspješnih tvrtki, koje bi kasnije neki privilegirani uglednik kupio za 1 kunu. Žestina kojom se krenulo na dr. Sladoljeva, odgovara žestini kriminalaca, koji se otimaju za svoj plijen. Nedopustivo je ovakvo ponašanje Uprave Imunološkog zavoda. U Hrvatskoj moramo  hitno izmijeniti dosadašnju praksu, da se stručnim i sposobnim ljudima poput dr. Sladoljeva, nakon što ukažu na nepravilnosti u svojim radnim sredinama,  trenutno dodjeljuju suspenzije i izvanredni otkazi. Uprave poduzeća, koje se nerijetko popunjavaju po političkom ključu, kojima je kriminal bliži nego legalno poslovanje obračunavaju se sa stručnjacima na način, kako je to učinio i Imunološki zavod", smatra najpoznatija hrvatska zviždačica.

"U svijetu su `zviždači` poput dr. Srećka Sladoljeva cijenjeni i traženi, a u Hrvatskoj su izvrgnuti progonu i osudi. Poznat je nedavni slučaj američkog farmaceutskog diva i najvećeg svjetskog proizvođača lijekova Pfizer, koji će morati platiti 2,3 milijarde USD odštete pacijentima, zbog pogrešnih deklaracija na 13 lijekova, koji izazivaju povećani rizik srčanog udara. Uposlenik Pfizera John Kopchinski, koji se usprotivio prodaji takvog lijeka, bio je hitno izbačen iz tvrtke, poput našeg dr. Sladoljeva. Njegova pravna bitka do pobjede, trajala je šest godina. Na koncu, lijek Bextra povučen je iz prodaje, a Pfizer mora platiti svom bivšem uposleniku 51,1 milijuna američkih dolara odštete", dodaje Balenović.

"Jutros je u Imunološki zavod policija zabranila ulazak dr. Sladoljevu, a ne `maherima iz Uprave`"

"Može li hrvatska vlast povući kakvu poruku iz ove američke priče? Nismo baš sigurni, jer nažalost, jutros je u Imunološki zavod policija zabranila ulazak dr. Sladoljevu, a ne `maherima iz Uprave`", navodi predsjednica udruge "Zviždač".

Balenović je za kraj poručila: "Smatramo da treba trenutno suspendirati nekompetentnu Upravu i hitno vratiti na posao dr. Srećka Sladoljeva. Inspektori Državnog odvjetništva i krim policija trebali bi temeljito pretresti poslovanje Imunološkog zavoda".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara