Banac: Hrvatskoj je potrebna moderna spalionica opasnog otpada

MINISTAR zaštite okoliša i prostornog uređenja Ivo Banac danas je na konferenciji za novinare, sazvanoj zbog zabrane rada postrojenja za tehničku obradu opasnog otpada "Puto", ponovio da je daljnji rad te spalionice potpuno neprihvatljiv, te da je Zagrebu, odnosno Hrvatskoj potrebna nova, moderna spalionica opasnog otpada.

Banac je rekao i da je "zgranut situacijom u postupanju s otpadom u Hrvatskoj" i naveo da problem otpada trebaju riješiti državne vlasti. Založio se i za pronalaženje lokacije za zbrinjavanje opasnog otpada, gradnju moderne spalionice što bi koštalo između 30 i 60 milijuna eura. Sada, dodao je, plaćamo velike svote za izvoz. Naveo je da nema podataka o proizvedenim i izvezenim količinama opasnog otpada te pozvao građane da prijave nelegalna zbrinjavanja opasnog otpada.

Govoreći o problemu "Puto", Banac je rekao da je Ministarstvo zaštite okoliša 20. studenoga trajno zabranilo rad PUTO-u jer se ništa nije učinilo na sanaciji postrojenja nakon požara (kolovoz 2002.), a ne u predizborne svrhe, što mu se podmetalo.

Podsjetio je da je Vlada u siječnju ove godine prihvatila izvješće Ministarstva u kojem su navedene nepravilnosti i uvjeti za rad koje Puto mora ispuniti. Naveo je i da je pokušao uspostavi kontakt s čelništvom Grada Zagreba, te da je tek 3. studenoga došlo do prvog razgovora, u kojem je, kaže, vidio da među gradskim čelništvom postoje razmimoilaženja. Gradonačelnica Vlasta Pavić (SDP) bila je za zatvaranje spalionice i pronalaženja nove lokacije, dok njen zamjenik Stipe Tojčić (HNS) i neki drugi nisu bili tome skloni.

"Hladni pogon" Puta Zagreb (porezne obveznike) mjesečno košta od 500 do 800 tisuća kuna.

Predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševac, Ratko Bedeković najavio je podnošenje kaznene prijave za odgovorne u slučaju "Puto". Rekao je da su emisije dioksina, štetnog po zdravlje ljudi, po prošlogodišnjim mjerenjima njemačke tvrtke, bile 13 puta više od dopuštenih. "Kriminal i lopovluk oko Puta, svih tih godina, mora izaći na vidjelo i odgovorni biti sankcionirani", rekao je Bedeković.

(Hina) bma sšhZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara