Banac: Makarske vlasti prigovore šalju na krivu adresu

MINISTAR zaštite okoliša i prostornog uređenja Ivo Banac izjavio je danas da predstavnici lokalne samouprave u Makarskoj u vezi s problemom odlagališta otpada prigovore šalju na potpuno krivu adresu, jer da je za to odgovorno Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva. 

"Čitava stvar je svojevrsna manipulacija", rekao je Banac u izjavi za Hinu.

"Poigravajući se mojom osobom nije ništa drugo nego traženje žrtvenog jarca", rekao je.

Makarsko Gradsko poglavarstvo sinoć je proglasilo elementarnu nepogodu zbog nemogućnosti odlaganja gradskog otpada, a jutros organiziralo prosvjednu akciju pod nazivom "Banac", jer smatra da je Banac krivac za nastalo stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U današnjem priopćenju Ministarstva zaštite okoliša, koje je potpisao ministar Banac, uz ostalo se navodi da se "po Zakonu o komunalnom gospodarstvu, koje je u nadležnosti Ministarstva javnih radova, određuju načela, način obavljanja i financiranja komunalnog gospodarstva". "Po tom zakonu i Zakonu o otpadu koji je u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša više jedinica lokalne samouprave mogu zajedno osigurati obavljanje komunalnih djelatnosti. Ako jedinice lokalne samouprave ne osiguraju kvalitetno obavaljanje djelatnosti odlaganja komunalnog otpada, tada županija na području koje se nalazi jedinica lokalne samouprave organizira obavljanje pojedine komunalne djelatnosti ili svih, ali na teret jedinica lokalne samouprave. Sporove koji nastaju u provedbi navedenog rješava županijsko povjerenstvo. Sporove pak između dviju ili više županija rješava povjerenstvo ministarstva nadležnog za poslove komunalnog gospodarstva, a to je Ministarstvo javnih radova", tvrdi Banac u priopćenju.

Također navodi da je na sastanku 10. prosinca u Ministarstvu zaštite okoliša, na kojem su sudjelovali predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, grada Makarske i općine Podgore dogovoreno da će se iznimno dopustiti odlaganje otpada na odlagalištu u Donjoj Gori baliranjem i privremenim skladištenjem, za vrijeme sanacije odlagališta. Tada je dogovorena sanacija odlagališta po programu koji je trebalo prihvatiti Općinsko vijeće Podgore i da taj plan prije prihvaćanja treba dostaviti na mišljenje ministarstvima zaštite okoliša i javnih radova.

Banac također navodi da je na tom sastanku dogovoreno da su sve daljnje aktivnosti za ostvarenje tog dogovora dužne provoditi jedinice lokalne samouprave uz županijsku koordinaciju te uz potrebne konzultacije s nadležnim ministarstvima.

(Hina) pp/bma dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara