Banac: Tezu o zajedničkom zločinačkom pothvatu u Haagu tek treba dokazati

Banac: Tezu o zajedničkom zločinačkom pothvatu u Haagu tek treba dokazati

PREDSJEDNIK HHO-a Ivo Banac za HRT je rekao kako teze Tužiteljstva o planiranom progonu srpskog pučanstva s okupiranih područja tek treba dokazati u samom postupku, te je iznio mišljenje kako je tadašnje državno rukovodstvo pod predsjedanjem Franje Tuđmana moralo znati za civilna razaranja u Oluji.

Također je rekao kako ratni zločin nikada ne zastarijeva pa niti u slučajevima ratnih zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu.

Banac zastupa tezu kako sve ratne zločine počinjene od bilo koje strane treba pravedno kazniti te kako nitko ne bi trebao biti imun od odgovornosti za ratne zločine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također smatra kako je procesuiranje preostalih četvorice haških optuženika: Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Stojana Župljanina i Gorana Hadžića, apsolutni prioritet te kako je njihovo izvođenje pred lice pravde nužno za mir u regiji.

Na pitanje o tezi da je bivša glavna tužiteljica Carla del Ponte pred kraj svoga mandata ispolitizirala djelovanje Haškog suda, Banac je rekao kako je Del Ponteovoj uspješan rad Haškog suda bio previše važan te kako se ne smije zaboraviti njena zasluga za dovođenje Slobodana Miloševića pred Sud u Haagu.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara