Bandić ne priznaje da je izgubio Holding: Tražit ću mišljenje Sabora!

Bandić ne priznaje da je izgubio Holding: Tražit ću mišljenje Sabora!

Tekst: P.V.
Foto: Dragan Matić / Cropix

MILAN BANDIĆ više nije šef Zagrebačkog holdinga. Proizlazi to iz odluke Ustavnog suda prema kojoj Bandić nema drugog izbora nego priznati proširenu Skupštinu od 11 članova kao legitimnu. Podsjećamo, Bandić je donedavno bio jedini član Skupštine Holdinga, ali Gradska skupština odlučila je umanjiti njegov utjecaj.

U Skupštinu je stoga postavljeno još deset članova kako Bandić ne bi mogao više samostalno donositi odluke. Zagrebački gradonačelnik na sve se načine pokušao izboriti protiv proširenja Skupštine, ali sada više nema izbora. Iako je on i dalje predsjednik Skupštine, sasvim je jasno da za većinu svojih odluka neće moći dobiti broj glasova koji mu je potreban da bi ih progurao.

Počinju "padati glave" Bandićevih ljudi

Nova proširena Skupština svoj će saziv imati već za nekoliko dana i odmah će početi "padati glave" Bandićevih ljudi. Neslužbeno se doznaje da se očekuje smjena svih članova Nadzornog odbora, dok će Skupština od svih članova Uprave tražiti da stave svoj mandat na raspolaganje kako bi iskorijenili sve Bandiću odane kadrove s čelnih pozicija u Holdingu. Nova Uprava imat će između tri i pet članova, a predsjednik Uprave vjerojatno će ostati Ivo Čović.

Praktički, odluka Ustavnog suda kojom se Gradskoj skupštini omogućilo da svojim statutom odluči kako će se vršiti izbor članova Skupštine holdinga, znači da je Bandić izgubio vlast u Gradu Zagrebu. Njegova pozicija gradonačelnika sada je postala samo formalna, s obzirom na to da više nema kontrolu nad sredstvima Holdinga koji godišnje "obrće" oko šest milijardi kuna. Tako je Bandić nakon poraza na predsjedničkim izborima napravio još jedan korak prema političkoj smrti, a Zagrepčani za svojim triput izabranim gradonačelnikom sigurno neće plakati; prema novim istraživanjima, čak dvije trećine građana ne podržava gradsku vlast.

Bandić se ne miri s odlukom Ustavnog suda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je odluku Ustavnog suda gotovo nemoguće srušiti, Milan Bandić ne priznaje poraz. Zagrebački gradonačelnik najavio je da će mišljenje o ovom slučaju tražiti i od Hrvatskog sabora!

"U tom rješenju Ustavnog suda po prijedlogu Belog Manastira uočena je pravna praznina u Zakonu o lokalnoj samoupravi, zbog čega odlučivanje o predmetnoj stvari može biti dvojako. Neovisno o tome kakvo će rješenje u povodu našeg zahtjeva donijeti Ustavni sud, iz primjera Belog Manastira vidljivo je da Zakon nije najbolje riješio ovu problematiku te nam ostaje mogućnost da od Sabora zatražimo autentično tumačenje spomenutog Zakona", navodi Bandić u priopćenju poslanom medijima.

Skupština Zagrebačkog holdinga:

Milan Bandić, predsjednik

Miran Martinac, zamjenik predsjednika

Članovi: Boris Šprem, Mirela Holy, Jurica Meić, Tatjana Holjevac, Vesna Brezić, Jasen Mesić, Velimir Srića, Radimir Čačić, Darinko Kosor

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara