Bandić pod istragom njemačke i hrvatske policije

Bandić pod istragom njemačke i hrvatske policije

PODUZETNIK Ivan Radošević podnio je MUP-u i Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Milana Bandića i jedanaest suučesnika zbog podmetanja eksploziva pod njegov auto ispred Radoševićeve obiteljske kuće u Ludwigshafenu u Njemačkoj, saznaje Novi list.

Nakon eksplozije automobila u listopadu 2004. njemačka policija je pokrenula istragu, koja je navodno dovela do Bandića. Motiv bi trebao biti borba za vlasništvom nad zemljištem tvrtke Zagrepčanka, kojeg je grad Zagreb platio 15 milijuna eura. Zemljište nije pripadalo gradu, kao što je Bandić želio, jer je na njega pravo polagala i Radoševićeva tvrtka "Krma".

Radošević drži da je podmetanje eksploziva ispred njegove kuće bila jasna poruka da odustane od zemljišta Zagrepčanke. Prema njegovim tvrdnjama Bandić je zahvaljujući, kako kaže dobrim vezama u podzemlju, uspio angažirati ljude za izvršenje zločina.

Zahvaljujući iskazu "jednog hrvatskog građanina" pred njemačkom policijom, u tamošnjoj istrazi je iskorišten i skandalozni plaćeni oglas "Istina je!", što ga je Bandić dao objaviti u dnevnim novinama nakon odluke Općinskog suda u Zagrebu, kojim je "Krmi" dopušten upis vlasništva nad zemljištem Zagrepčanke.

Ivan Radošević u prijavi napominje da o Bandićevom naručivanju eksplozije govore dokazi podneseni državnom tužiteljstvu u Njemačkoj, kao i dokazi koji su tamo prikupljeni kriminalističkom obradom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radošević, koji se devedesetih vratio iz Njemačke u Hrvatsku ne želi da se ovaj slučaj vodi pred hrvatskim pravosuđem jer mu ne vjeruje. Ovaj kontroverzni poduzetnik privatizacijom je "ušao" u nekoliko poduzeća, među kojima su vinkovačka "Krma" i "Tvornica autobusa Zagreb". Protiv njega je podneseno više kaznenih prijava zbog gospodarskog kriminala, ali ga Njemačka nije izručila, jer ima njemačko državljanstvo.

Milan Bandić je izjavio kako "odbija monstruozne optužbe na njegov račun i da kao u slučaju razrješenja gordijskog čvora Zagrepčanke vjeruje pravnoj državi", a u svemu vidi samo još jedan pokušaj da ga se makne sa mjesta gradonačelnika. "Ja s nikim nemam problema, a ne znam da li itko ima problema sa mnom", završio je gradonačelnik.

"Upoznati smo sa slučajem, ali dok je slučaj na postupanju policije i dok se kriminalistička obrada ne završi ne želimo ga komentirati" - izjavila je za Index Martina Mihordin, glasnogovornica Državnog odvjetništva.

Z.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara