Bandić: Žao mi je k´o magarcu što kod nas nije kao u Beču

"JESTE LI vi svjesni toga koliko ću ja nakon toga neprijatelja imati? Trčim sam ujutro u šest sati, navečer ulazim u garažu sam, u jedanaest u noći", slikovito je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić opisao jezivu atmosferu koja je mogući uvod u eventualni atentat na njega.

Napad na njega bi bio posljedica "povijesnog projekta" preuzimanja potpune kontrolu nad Gradom i Holdingom. To ima svojih pet elemenata i predstavlja zadnju fazu reorganizacije gradske uprave, trgovačkih društava i uvođenja Gradskog kontrolnog ureda kojega mediji terete da ništa ne radi, a košta deset milijuna kuna.

Obećava uvođenje reda u javnu nabavu

Elementi su jedinstveni informatički sustav, jedinstvene ljudske resurse, jedinstvene financije, jedinstvena prodaja i, najvažnije, jedinstvena javna nabava. Kaže Bandić da će te izmjene utjecati najviše na izravne nagodbe, koje objašnjava kao posljedicu neuspjelih javnih natječaja. Ali tome će doći kraj, najavljuje on, i više se ništa neće raditi bez javnog natječaja.

Bile smjene, suspenzije i prijave, ne zna im se broj, a imena su tajna

Kako je objasnio prozvani pročelnik Gradskog kontrolnog ureda, Mirko Herak, "zagrebački USKOK", nadgleda poslove u Zagrebu i prati je li ispoštovana procedura, a zatim svoje nalaze šalje gradonačelniku i pročelnicima, a nakon suglasnosti sa gradonačelnikom izvješća šalje i Državnom uredu za reviziju, te Središnjoj harmonizacijskoj jedinici Ministarstva financija. 

Ustrojen po uzoru na kontrolni ured Beča. Do sada je, kažu, 20 revizija obavio metodama koje preporučuje Ministarstva financija, a tri su revizije trenutno u tijeku. A podnio je i stotinjak izvješća gradonačelniku. Bandić i Herak kažu da je bilo i smjena i suspenzija, ali i kaznenih prijava, no ne znaju točan broj kazni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imena ljudi za koje revizija pokaže da nisu poštivali propise, su tajna, jer se želi izbjeći stigmatiziranje tih osoba, tvrde, a sve ostalo iz spisa revizije se može dobiti na uvid.

Podržava Heraka

Jedna je službenica u Uredu za zdravstvo, kojem je pročelnik Zvonimir Šostar, bila suspendirana jer je postojala sumnja u krađu 150 tisuća kuna, ispričao je gradonačelnik.

"Herak ima moju punu potporu za neovisno obavljanje svojeg posla i imat će je i dalje", poručio je Bandić. Za nedovoljan učinak ovog Ureda, u kojega je u dvije godine utrošeno 10 milijuna kuna, dobrim dijelom krivi oporbu, jer tvrdi da otežava formiranje odbora u Skupštini, kao što je to u Beču.

"Žao mi je k'o magarcu što sustav nije profunkcionirao po principima uprave u Beču", kaže Bandić o tome.

A.B.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara