Banja Luka: Hrvatski umjetnici sve češći gosti

PRETPOSLJEDNJEG dana svibnja, u sklopu Trećeg međunarodnog festivala dječjih kazališta, u Banjoj Luci će s predstavom Bajka o ribaru i ribici gostovati kazalište Žar ptica iz Zagreba. Ovaj kulturni događaj, koji pobuđuje veliko zanimanje javnosti, rezultat je napora za "reanimiranje" nekad tijesne kulturne suradnje, čemu pridonosi i djelatnost Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Banjoj Luci.

"Afirmiranje hrvatske kulture, kao i razmjena u tom smislu, značajni su za prostor Banje Luke gdje je hrvatski narod duboko ukorijenjen", izjavio je za petak Hinu generalni konzul RH Ivan Lepoglavac te istaknuo kooperativnost gradske uprave, gradonačelnika Dragoljuba Davidovića,te kulturnih djelatnika.

Lepoglavac je rekao da će Generalni konzulat i dalje pomagati suradnju kulturnih središta Hrvatske i kulturnih institucija BiH, odnosno Banje Luke.

Lepoglavac je podsjetio da je oživljavanje kulturne suradnje počelo 2002. godine cjelovečernjim nastupom KUD "Rudolf Rajter" iz Ivanca u prepunoj dvorani Kulturnog centra Banski Dvor. Uz goste je tada nastupilo i Hrvatsko pjevačko društvo Nada iz Banje Luke. Prošle je godine u banjalučkoj Galeriji likovnih umjetnosti izloženo stotinu djela koja su hrvatski likovni umjetnici ovoj Galeriji poklonili nakon potresa 1969. godine. Izložbu, koja je praćena i glazbenim programom banjalučkih umjetnika, tijekom mjesec dana, pogledalo je nekoliko tisuća posjetitelja i ocijenjena je kulturnim događajem sezone.

Banjalučka publika pamti i prošlogodišnje gostovanje zagrebačkog kazališta "Komedija" u okviru "Teatar festa" , kao i nastup Tamburaškog orkestra "Lampuš" iz Varaždinske županije u sklopu tradicionalnog kulturnog ljeta na banjalučkoj tvrđavi Kastel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prošle je godine gostovao i zagrebački pjesnik Enes Kišević te tamburaši iz Međimurja.

U travnju ove godine na manifesticiji "Dani Vlade S. Miloševića", poznatoga glazbenog pedagoga, akademika, u svijetu priznatom etnomuzikologa, njegova djela izvodili su zagrebački umjetnici Krešimir Petar Pustički - viola i Andrea Feitl - klavir.

Svi nastupi umjetnika iz Hrvatske bili su važan kulturni događaj u Banjoj Luci. Generalni konzul Lepoglavac najavljuje intenziviranje kulturne suradnje, čemu će doprinos i potporu pružati i Ministarstvo vanjskih poslova RH.(Hina) xspod ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara