BANJALUKA: SAMOSTAN TRAPISTA NA RUBU EGZISTENCIJE

Samostan "Marija zvijezda" koji je utemeljen 1869. godine i koji je svojevremeno postao širom svijeta poznat po spravljanju čuvenog sira "trapista", danas je na rubu egzistencije, izjavio je za Hinu pater Philipe Anneste, prior jedinog preostalog samostana reda Cistercita na prostorima bivše Jugoslavije.

Od nekadašnjeg gospodarskog kompleksa, koji je obuhvaćao proizvodnju sira i piva, prvu elektranu, brojne obrtničke radione i razvijeno stočarstvo, poljodjelstvo i voćarstvo, samostan danas praktično ne posjeduje ništa, a broj župljana se zbog iseljavanja tijekom rata u BiH sveo na stotinjak, uglavnom starih i iznemoglih. Isti je slučaj sa svećenicima: od dvadesetak, koliko je bilo potkraj osamdesetih, danas su ostala samo trojica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Do sada su bez odjeka ostali apeli koje smo upućivali aktualnoj vlasti da nam se vrate makar neka od oduzetih dobara, ako ništa drugo - onda makar njive koje su tijekom rata u BiH i poslije njega doslovce zaposjednute. Uz nešto novca i pomoći u tehničkom pogledu mogli bismo, za početak, makar uzgajati nojeve, jer su se te ptice pokazale kao najrentabilnije s obzirom da je na cijeni njihovo meso i perje. Također bismo, vjerujem, mogli obnoviti proizvodnju našeg ekskluzivnog samostanskog piva čiju recepturu samo mi poznajemo", kaže pater Filip.

Propadanje njegove župe, koja se, zajedno sa samostanom, nalazi na periferiji Banjaluke, započelo je devedesetih godina prošloga stoljeća i ukoliko se nešto žurno ne poduzme, samostan trapista bi se, kako kaže njegov starješina, mogao doslovce "ugasiti". Ovaj nekadašnji gospodarski gigant, koji je osiguravao egzistenciju za više tisuća župljana i žitelja Banjaluke, danas preživljava od oskudnih milodara i naturalne pomoći susjednih župa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara