Banke kreditirale 15.000 stanova u Hrvatskoj

ZAHVALJUJUĆI bankama, prošle je godine stambenim kreditima kupljeno više od 15.000 stanova. Izračun od 15.000 stanova dobiven je prosječnom cijenom stana prošle godine od 8.939 kuna te prosječnom kvadraturom od 70 kvadrata.

Takvi porasti stambenih kredita i kupnje stanova pridonijeli su do zadovoljstvu stanovništva te razvoju građevinskog sektora i srodnih djelatnosti. Poznato je da su kamatne stope na stambene kredite tijekom 2007. godine porasle sa 4,75 na 4,92 posto što je u skladu sa trendovima u Eurozoni.

Cilj cijele analize Hrvatske udruge banaka bio je naglasiti pozitivne učinke koji se, prema njihovoj ocijeni, često zanemaruju. Banke su ponosne na zapošljavanje, u čijim je sektorima zaposleno 18.000 osoba, odnosno 1,3 posto ukupno zaposlenih u Hrvatskoj. Ako se još uz bankovni sektor dodaju i njemu srodna područja kao što su industrija fondova, leasing društva ili stambene štedionice, tada je brojka zaposlenih 25.500 tisuća odnosno oko 1,7 posto ukupno zaposlenih osoba u Hrvatskoj.

Prosječne plaće u bankarskom sektoru iznosile su krajem 2006. godine 6.768 kuna što je znatno više od prosječnih plaća u državi s obzirom da su zaposleni visokoobrazovani ljudi. Država vrlo dobro zarađuje od banaka, naime, samo je prošle godine na državni račun pristiglo 842 milijuna kuna, što predstavlja 11,8 posto ukupno plaćenog poreza na dobit u Hrvatskoj.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara