Banke u BiH najavile otpuštanje oko 50 posto zaposlenih

Banke u BiH najavile otpuštanje oko 50 posto zaposlenih

Tekst: S.C.H.
Foto: Ilustracija

NEKE od središnjica europskih banaka koje imaju svoje podružnice u Bosni i Hercegovini najavile su da će narednih mjeseci, motivirane posljedicama ekonomske krize, otpustiti dio radnika i smanjiti broj poslovnica u toj zemlji, a dio njih i posve zatvoriti, prenosi sarajevski portal Sarajevo-x.

Razlozi za takav potez, tvrde predstavnici inozemnih banaka, su ukupna ekonomska kretanja na svjetskom tržištu i sve očitije posljedice gospodarske krize te loše poslovanje banaka u prošloj godini.

Ekonomski stručnjak Vjekoslav Domljan portalu je potvrdio da se može očekivati otpuštanje radnika u bankama, objasnivši kako, gledajući s ekonomske strane, u većini banaka ne radi preveliki broj ljudi, no on tvrdi kako je i ovaj broj prevelik u sadašnjoj ekonomskoj situaciji u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prihodi koje ostvaruju trgovačke banke u BiH stalno se smanjuju. Najniži su, iz godine u godinu, u odnosu na prihode bankarskih sustava europskih tranzicijskih zemalja. To je posljedica gušenja privatnog sektora, kojega vrše država, javne kompanije i banke, porezima, tarifama i kamatama" upozorava Domljan.

Kako je u takvoj situaciji prostor za rast profita banaka značajno sužen, vlasnicima kapitala jedino preostaje da, ukoliko žele spriječiti daljnji pad prihoda, nastave smanjivati troškove, a to se može učiniti smanjenjem troškova radne snage, koja je još uvijek najbolje plaćena kategorija radne snage u BiH, tvrdi Domljan.

Smanjenje broja zaposlenih najviše se može očekivati od banaka sa najlošijim poslovnim rezultatima, smatra Domljan i dodaje kako su građani i gospodarstvo u BiH u daleko goroj situaciji nego banke, pa se njihovi problemi lančano prenose na banke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara