Barack Obama i formalno u utrci za Bijelu kuću

BARACK OBAMA, demokratski senator iz američke države Illinois, je danas video-porukom na svojoj web-stranici i formalno objavio kako podnosi dokumentaciju u svrhu vlastite kandidature za predsjednika SAD.

Odluka 45-godišnjeg senatora je sve nego neočekivana, jer je nakon velikog uspjeha svoje autobiografske knjige "Audacity of Hope" pohodio New Hampshire, jednu od država gdje tradicionalno početkom svake četvrte godine započinju preliminarni izbori za kandidate dviju vodećih američkih stranaka.

Obama, koji je po struci profesor ustavnog prava, se nakon govora na demokratskoj izbornoj konvenciji 2004. godine nametnuo kao jedna od najvećih zvijezda svoje stranke, a nakon što je u studenom iste godine izabran u Senat postao je jedan od najpopularnijih američkih političara.

Njegova popularnost se djelomično tumači time da njegov karizmatski lik smtaraju simbolom novog doba, s obzirom da kao dijete kenijskog seljaka i bijele američke studentice simbolizira nadrastanje američkih rasnih podjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov ulazak u izbornu utrku je izazvao veliko oduševljenje, pogotovo među lijevim orijentiranim dijelom američke javnosti, koju je oduševio svojim liberalnim društvenim stavovima kao i time da se,za razliku od vodečih američkih političara, dosljedno protivio ratu u Iraku.

Smatra se kako će Obamina kandidatura u najmanju ruku ozbiljno pomrsiti planove demokratske senatorice Hillary Clinton, koja je sve donedavno držala da s obzirom na omraženost republikanaca i popularnost svog supruga, ključeve Bijele kuće ima u džepu.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara