Barack Obama za mirno i stabilno Kosovo

AMERIČKI demokratski senator i pretendent na predsjedničku dužnost Barack Obama, zauzimat će se za to da na Kosovu vladaju mir i sigurnost, javlja B92.

Obama se kosovskog pitanja dotakao nakon što je Srpski kongres ujedinjenja Obaminom stožeru poslao pismo u kojem je od Obame zatraženo da se očituje o pitanjima važnim za srpsku zajednicu u SAD.

 "Mir i stabilnost na Kosovu mogu biti jedino istinski osigurani rješenjima koja su prihvatljiva za obje strane", naveo je Obama u pismu upućenom predsjednici Srpskog kongresa ujedinjenja Mirjani Samardžiji.

Obama nadalje piše kako "čak i u odsustvu zajedničkog dogovora, prava manjina i potreba za zaštitom povijesnih i religijskih lokaliteta, predstavljaju teme o kojima se ne pregovara".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je poručio kako će, ukoliko postane američkim predsjednikom, nastaviti pružati podršku sporazumu iz Daytona, a osobito onim dijelovima sporazuma koji se odnose na prava i odgovornosti dvaju entiteta unutar BiH.

Obama navodi kako će podržavati i odredbe Erdutskog sporazuma te će jasno naznačiti svoja očekivanja da sve strane iz tog dogovora, uključujući i Hrvatsku, poštuju svoje obaveze.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara