Barel sirove nafte u New Yorku prvi put iznad 46 dolara

BAREL sirove nafte prvi je put u petak premašio cijenu od 46 dolara, a stručnjaci ističu da je skoku pogodavao i strah od referenduma u Venezueli, uz već poznate napetosti u Iraku i probleme s ruskim naftnim divom Jukosom, čemu valja pridodati i uragan u Meksičkom zaljevu.

Oko 16 sati po srednjoeuropskom vremenu barel sirove nafte u New Yorku dosegao je 46,03 dolara.

Cijene nastavljaju rasti zbog straha od nestašice, komentiraju analitičari. Oni tumače da ulagači strahuju kako bi odlazak s vlasti venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza mogao dovesti do novog štrajka poput onoga koji je snažno poremetio naftni sektor u Venezueli između prosinca 2002. i veljače 2003.

Nadalje, analiza ukazuje da i početak Olimpijskih igara u Ateni pridonosi nervozi tržišta "zbog potencijalne opasnosti od terorističkih napada".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulagači strahuju i od mogućih napada na iračke naftovode, što bi bila pobunjenička odmazda američkim vojnicima za silovite napade koji se ovih dana vode na sveti šijitski grad Najaf.

Strahu ulagača pridonio je i uragan Charley koji je stigao u Meksički zaljev i doveo do evakuacije naftnih platformi.

Konačno, tržište je također poremećeno zbog neizvjesne budućnosti ruskog naftnog diva Jukosa, protiv kojeg se vodi sudski postupak zbog 3,4 milijarde dolara poreznog duga i kojemu prijeti stečaj.

Jukos proizvodi oko 1,7 milijuna barela nafte dnevno i većinu proizvodnje izvozi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara