Barosso: Nema nikakve diskriminacije prema Hrvatskoj, podržavamo je na putu u EU

Barosso: Nema nikakve diskriminacije prema Hrvatskoj, podržavamo je na putu u EU

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

PREDSJEDNIK Ivo Josipović, koji danas boravi u službenom posjetu Bruxellesu i njegov domaćin, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, izjavili su danas kako Hrvatska mora provesti potrebne reforme bez obzira o pristupnom procesu ka EU, te da na tom polju još ima dosta posla.

"Slabosti koje imamo u poljoprivredi i brodogradnji u prvom su redu naše unutarnje slabosti i problemi koji nisu godinama rješavani. Reforme koje trebamo napraviti u poljoprivredi i brodogradnji moraju se napraviti neovisno o tome kada ćemo ući u EU i one bi se provodile i da ne ulazimo u EU" upozorio je u izjavi za novinare nakon susreta Josipović.

On je dodao kako je i prije govorio o slabostima u sustavu državnih poticaja, koje ne dobivaju oni koji proizvode, nego neki drugi, te je rekao kako se to što prije mora promijeniti, prenosi agencija Hina.

Komentirajući stanje u brodogradnji, predsjednik je rekao kako je nekoliko vlada do sada propustilo priliku da sredi stanje u tom sektoru. Dodao je i kako vjeruje da će proces restrukturiranja brodograđevne industrije ipak biti proveden i to na način da nitko od radnika ne izgubi posao. "Odgovornost je na vladi da osigura socijalnu sigurnost građana" rekao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska dobro napreduje, ali treba ispuniti postavljena mjerila

"Reforme su nužne neovisno o tome jeste li član EU-a. Hrvatska je u Europi, ona želi imati pristup europskom tržištu na kojem postoje neka pravila koja se moraju poštovati i koja vrijede za sve zemlje članice. Dakle, nema nikakve diskriminacije prema Hrvatskoj, naprotiv, podupiremo Hrvatsku u njezinim naporima na pridruživanju EU-u" rekao je Barroso, dodajući kako je "brzi ulazak Hrvatske u EU moguć, ali i vrlo zahtjevan".

"Do sada je napravljen dobar napredak, ali treba ispuniti postavljena mjerila. Iz Hrvatske dolaze dobri signali i pozdravljam privrženost predsjednika Josipovića borbi protiv korupcije" objasnio je Barosso.

Predsjednik EK-a je objasnio kako je potrebno imati i dobru provedbenu bilancu u borbi protiv korupcije te konkretne rezultate, a važni su i dobri odnosi sa susjedima i suradnja u europskom duhu.

"Nadam se da će Hrvatska odlučno nastaviti poduzimati potrebne korake kako bi riješila preostale izazove, što uključuje daljnje reforme pravosuđa i javne uprave, poštivanje manjinskih prava, punu suradnju sa Haškim sudom, što je također važno za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava. Nitko nije pošteđen globalne gospodarske krize ali je jako važno da Hrvatska nastavi sa strukturnim reformama kako bi mogla biti konkurentna na europskom tržištu" objasnio je u izjavi Barroso.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara