Barroso: Način na koji tržište tretira talijanske i španjolske obveznice je vrlo zabrinjavajući

Barroso: Način na koji tržište tretira talijanske i španjolske obveznice je vrlo zabrinjavajući

Foto: AFP

PREDSJEDNIK Europske komisije Jose Manuel Barroso opisao je način na koje tržište tretira talijanske i španjolske obveznice kao "izvor duboke zabrinutosti".

"Ovakav razvoj događaja nema utemeljenja u osnovnim ekonomskim i proračunskim principima, dok se ove dvije zemlje pokušavaju vratiti upravo tim principima", kazao je Barroso. Podsjetimo, prinosi na španjolske i talijanske obveznice ovog su tjedna dosegnule rekordne visine otkad je uveden euro. Prinos na talijanske desetogodišnje obveznice dosegao je 6.02 posto, a na španjolske 6.14 posto. Mnogi analitičari smatraju da je svaki obveznički prinos iznad 6 posto praktički neodrživ, a kao da to nije dovoljno, dosegnut je i rekordno visok jaz u odnosu tih obveznica na ekvivalentne njemačke obveznice, čiji je prinos prvi put nakon ujedinjenja pao ispod inflacijske rate.

Investitori bježe od riskantnih obveznica

Takav razvoj događaja praktično će za Talijane i Španjolce učiniti nemogućim novo posuđivanje novca, ili će to posuđivanje barem učiniti nevjerojatno skupim. Na taj će se način opet stvoriti začarani krug, gdje će se po skupim kamatama uzimati nove pozajmice kako bi se pokrili stari dugovi koji dolaze na naplatu. Valja uzeti u obzir i to kako se investitori baš i ne "trgaju" za kupnju tih riskantnih obveznica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To što se događa sa Španjolskom i Italijom, koja je i dalje treće najveće gospodarstvo Europe unatoč najvećem pojedinačnom dugu, jasan je pokazatelj kako je, unatoč saniranju Grčke, kriza ipak zarazila i ostale zemlje eurozone.

Talijanski ministar financija na sastanku sa Junckerom


Stoga se talijanski ministar gospodarstva i financija Giulio Tremonti danas sastao sa šefom ministara financija eurozone, luksemburškim premijerom Jean-Claude Junckerom, kako bi raspravili o brigama koje uzrokuje talijanski dug. Talijanska novinska agencija ANSA javlja kako su oba ministra sastanak ocijenila "plodonosnim". Još se ne zna jesu li nešto konkretno dogovorili, ali je Tremontiju zasigurno opet napomenuto kako se i Italija, poput Grčke, mora malo više posvetiti provođenju nužnih mjera štednje ukoliko želi računati na pomoć ostalih zemalja eurozone.

Tremonti je nakon sastanka odletio za Rim, gdje bi povodom rekordno visokog prinosa talijanskih obveznica svoj komentar trebao dati i premijer Berlusconi. Njegov govor trebao bi biti održan nakon zatvaranja burzi. Osim toga, šef talijanske riznice Vittorio Grilli je pošao na azijsku turneju kako bi pokušao potaknuti interes tamošnjih investitora za njihove obveznice, kazali su izvori za AFP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara