Barroso neće napraviti velike promjene u sastavu komisije

MANDATAR nove Europske komisije Jose Manule Barroso izjavio je u četvrtak da će napraviti "vrlo ograničene" promjene u predloženom sastavu Komisije, dodajući kako se nada da će članove tog tijela predstaviti Europskom parlamentu za manje od mjesec dana.

"Neće biti velikih promjena, one će biti vrlo ograničene", rekao je Barroso za radio Europe 1 i dodao da će novi popis biti spreman "za manje od mjesec dana".

Barroso je u srijedu na sastanku s čelnicima socijalističkih stranaka (PSE) u Europskom parlamentu zatražio odgodu izglasavanja o novom sazivu Komisije i povukao je njezin predloženi sastav kako bi izbjegao ponižavajuće odbijanje u Parlamentu zbog talijanskog povjerenika Rocca Buttiglionea.

Buttiglione je razljutio mnoge europske parlamentarce svojim kontroverznim katoličkim stajalištima o homoseksualcima i položaju žena u obitelji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barroso je odbio reći hoće li pregovarati sa zemljama članicama o kandidatima koje su predložile za povjerenike.

Visoki dužnosnici EU-a upozorili su da neće biti dovoljno zamijeniti samo Buttiglionea.

"Nije riječ samo o Buttiglionevoj kandidaturi, premda je to, recimo to diplomatski, težak slučaj", izjavio je luksemburški premijer Jean-Claude Juncker.

"Ima tri ili četiri povjerenika koji nisu imali potporu parlamenta. Trebamo nešto veće promjene", rekao je on za njemačku televiziju N-TV ne navodeći imena.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara