Barroso odbija promjene, socijalisti prijete vetom

PREDSJEDNIK nove Europske komisije Jose Manuel Barroso u utorak je izjavio u Strasbourgu kako odbija promijeniti saziv svoje komisije prije ključnog glasovanja u srijedu u Europskom parlamentu.

"Saslušao sam mišljenje Parlamenta i shvatio sam vašu poruku", rekao je Barroso obraćajući se euro-zastupnicima.

"Neki od vas bi htjeli radikalniji postupak", dodao je obraćajući se parlamentarcima od kojih je velik broj tražio ukidanje kandidature za Talijana Rocca Buttiglionea koji bi trebao postati povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost.

Kako je kazao, on smatra da bi ukidanje Buttiglionove kandidature uzrokovalo mnogo više političkih promjena, nego što bi ih riješilo.

Barroso je Europskom parlamentu, kako bi dobio potporu za svoj saziv Komisije, ponudio neke ustupke na polju civilnih sloboda i nediskriminacije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je u govoru pred Europskom parlamentom obećao osnivanje temeljne skupine za zaštitu prava čovjeka koja će se boriti protiv svih oblika diskriminacije te da će ponuditi Parlamentu na izglasavanje zakon o zabrani diskriminacije na temelju spolne i seksualne orijentacije.

No, unatoč tome, šef socijalističkih euro-zastupnika Martin Schulz je u utorak izjavio da će njegova skupina glasovati protiv saziva nove Komisije ako Barroso ne promijeni sastav.

"Ako ne dođe do promjena u sastavu Komisije kao što smo tražili, nećemo je moći odobriti", rekao je Schulz.

"Moj je dojam da trenutačno nema većine za Barrosov sastav", dodao je.

Socijalisti traže da iz budućeg sastava Komisije budu, osim Buttiglionea, isključeni Dankinja Mariann Fischer Boel, koja bi trebala preuzeti poljoprivredu, Mađar Laszlo Kovacs kojem bi trebao pripasti portfelj energije i Nizozemka Neelie Kroes koja bi se trebala baviti pitanjima tržišnog natjecanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara