Barroso pred ključnim glasovanjem Europskog parlamenta

BUDUĆI predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso bit će pred velikim iskušenjem kada Europski parlament u srijedu bude odlučivao o povjerenju njegovoj Komisiji koja bi dužnost trebala preuzeti idućeg tjedna.

U burnoj raspravi u utorak, uoči glasovanja o povjerenju, 732 zastupnika Europskog parlamenta bila su podijeljena oko toga treba li ili ne potvrditi Barrosovu ekipu.

Zastupnici ljevice i lijevog centra ne odustaju od svojih zahtjeva da Barroso kontroverznom talijanskom povjereniku za pravosuđe Roccu Buttiglioneu dodijeli drugo područje, tvrdeći da on zbog svojih kontroverznih stajališta o homoseksualcima, ženama i samohranim majkama i nije baš najbolji izbor za zaštitu ljudskih prava.

Konzervativci su, međutim, najavili da će podržati Barrosovu Komisiju smatrajući da svi ljudi, pa i europski dužnosnici, imaju pravo slobodno izražavati svoja vjerska uvjerenja.

Ishod glasovanja, čini se, bit će neizvjestan do posljednjeg trenutka.

Europski parlament dosad nikad nije odbio potvrditi Europsku komisiju, no 1999. prisilio je izvršno tijelo EU-a predvođeno Jacquesom Santerom da zbog nepotizma i korupcije podnese ostavku.

Ovoga puta također mnogi u novoizabranom parlamentu odlučni su dokazati euroskeptičnoj javnosti da Europski parlament nije samo puka parlaonica bez stvarnih ovlasti nad europskim institucijama.

Očekuje se ipak da će čelnici Njemačke, Velike Britanije i Španjolske, koji su pomogli u Barrosovu izboru, neizravno izvršiti pritisak na socijalističke eurozastupnike kako bi podržali novu Komisiju.

Barroso je u emocionalnom govoru u utorak apelirao na Europski parlament da podrži njegovu ekipu. "Ne želim odmjeravati snage s parlamentom", poručio je, dodajući da bi i jedna i druga strana trebale biti spremne na kompromis.

Izglasavanje nepovjerenja Komisiji, uoči potpisivanja europskog Ustava, bio bi velik udarac Europi, upozorio je, dodajući da bi to bilo u interesu samo antieuropskih "populista i ekstremista" u parlamentu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako će se Buttiglione i dalje baviti pravosuđem, objasnio je, skupina povjerenika bit će odgovorna za zaštitu temeljnih prava, jednakost i borbu protiv diskriminacije.

Najavio je također niz prijedloga u području zaštite ljudskih prava, čime, kako je istaknuo, borba protiv diskriminacije postaje jedan od glavnih zadataka njegove Komisije.

Nova Komisija, kazao je, spremna je predložiti osnivanje Europske agencije za temeljna prava te najavio pokretanje programa za borbu protiv diskriminacije, s posebnim naglaskom na sve oblike antisemitizma, rasizma i ksenofobije.

Moleći zastupnike za razumijevanje, Barroso je upozorio da bi reorganizacija Komisije u ovako kasnoj fazi stvorila više institucionalnih problema nego bi ih riješila.

Čini se ipak da svoje kritičare time nije uvjerio. Martin Schultz, vođa europskih socijalista, rekao je da Barrosovo odbijanje da Buttiglioneu dodijeli drugi portfelj predstavlja "golemu zapreku".

"Očekujemo da donesete potrebne zaključke", rekao je, upozoravajući da će inače socijalisti teško izraziti povjerenje.

Zeleni i komunisti također su najavili da će glasovati protiv Barrosa.

Odlučujući će biti glasovi liberala, kojih u EP-u ima 88, no i oni su duboko podijeljeni oko tog pitanja. Većina ih, prema diplomatskim izvorima, ne podržava Barrosovu Komisiju.

Njihov vođa Graham Watson rekao je da je pred Europskim parlamentom težak izbor. "Ako budemo glasovali protiv, to nam neće biti lako", rekao je.

U slučaju da Europski parlament izglasa nepovjerenje novoj Europskoj komisiji, Barroso bi bio prisiljen promijeniti njezin sastav. Sadašnji predsjednik Europske komisije Romano Prodi ostao bi tada na dužnosti do okupljanja nove ekipe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara